Minum " Air gula " untuk ibu mengandung

Assalamualaikum kawan-kawan semua... Apa khabar? sihat ke hari ni? Ibu sekeluarga alhamdulillah sihat...

Tonite, ibu nak kongsi sikit cerita pasal pengalaman ibu minum air gula kat klinik pagi tadi...
Kalau di ikutkan sebenarnya ibu kena minum pada 4hb 8, tp hari nie baru pergi klinik... hehehe

Kan raya hari tu ibu balik raya di kampung dah masuk raya ke5... So, bila excited sangat boleh balik kampung tu, mulalah lupa yang ibu kena pergi minum air gula di klinik. Bila balik semula ke Kota Bharu pun, dah jadi betul2 lupa la pulak... hahahaha

Pagi tadi baru teringat, tu pun sebab nak kemas2 sikit hand bag, tup2 terlihat kat depan buku merah kertas temujanji minum " Air gula"  Alamak...!!! Tarikh dah lepas lama lah...(terdetik dalam hati)...  Apa lagi, terus ibu call klinik untuk sahihkan balik macam mana, mujur nurse baik2. Ingatkan kena marah...

So, diorang bagi lah tarikh baru iaitu jatuh pada hari ni oleh kerana hari ni adalah hari check up untuk ibu2 yang mengandung cuma kawasan lain, bukan kawasan kampung yang ibu menetap... First, ibu berdebar2 jugak sebab dengar kawan2 asyik bercerita yang minum air gula nie sangat2 lah tak sedap but bila dah jejak kaki at klinik, terus hilang rase berdebar tue....

For your information, first time ibu minum air gula ni tau... Sebelum nie mengandung 5orang anak, takde pulak nak kena minum air gula nie... BIla tanya nurse pasal apa kena minum, baru ibu tahu yang diorang start benda nie dri tahun lepas lagi sebenarnya... Bila seseorang itu berumur lingkungan 25tahun dan ke atas memang kena minum air gula. tue.. (dek faktor umur katanya)

First, kena ambil darah dulu, and then diorang suruh habiskan 1gelas air gula... Masa nak minum tu, bermacam2 soalan bermain di kepala, macam manalah agaknya rasa air gula ni yer? betul ke tak sedap seperti yang kawan beritahu? Payau sangat ke? Manis sangat ke? Siap ada kawan2 yang nak termuntah lah bila minum dan berbagai2 lagi respond dari kawan2 pasal air gula nie...

Tanpa berlengah, ibu terus teguk perlahan2, ternyata betul apa yang di khabarkan yang air gula tu tersangat2 lah manis di campur dengan rasa yang cukup payau... memang rasa nak temuntah pun ada, terpaksalah tahan ... Alhamdulillah habis semuanya, cuma last selepas habis jer minum, ibu termuntah jugaklah sikit...

Dalam masa 2jam lagi, kena ambil darah sekali lagi.... But, dalam tempoh 2jam tu, diorang pesan suruh rest jer, tak boleh makan, tak boleh minum and buat apa2 kerja sampai berpeluh...
So, ibu ambil keputusan untuk balik rumah dulu, rest kat rumah jer... Rumah dekat jer dengan klinik, tu yang balik lah dulu, mudah sikit rest kat rumah dari menunggu 2jam kat klinik yang sesak dengan orang ramai tue... Jam 10.30, ibu pergi semula ke klinik. Kali nie kejap jer, just ambil darah and terus boleh balik...

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar... Bila ibu tanya nurse keputusan tu boleh tahu bila sama ada ibu kena tunggu lagi terus diorang jawab keputusan tue akan keluar 2minggu lagi... Apa lagi, ibu pun balik lah.. Sampai jer rumah, terus makan nasi, laparlah dari semalam lagi tak makan... Lega rasanya semuanya dah selesai jua Harap2 keputusan nanti menunjukkan kesan yang  baik2 jer... Ibu pun kena pergi klinik lagi 20hb 8 nie untuk check up bulanan seperti biasa... itulah rutin bagi ibu2 mengandung....






Di ambang gerbang 30an

Assalamualaikum semua teman2...

Hari ini, tanggal 09.08.2014 genap lah umur ibu 30th.. Dah masuk kelab 30an lah pulak.. Dulu dalam kelab 20an lagi, boleh lah rasa diri ini masih muda remaja.. Sekarang kenalah rasa diri ini dah berumur kan.. Hehehehe 

Terasa cepat masa berlalu.. Pejam celik pejam celik, anak2 semua semakin membesar.. Macam tak percaya pulak ibu dah masuk 30an and then dah ada 5org anak and tak lama lagi dah nak masuk 6 orang anak.. Tersenyum sorang2 lah pulak malam nie bile terkenang status "30an" tue.. hehehe

Whatsoever, perjuangan harus diteruskan.. Amalan kita pun harus dipertingkatkan tak kiralah 20an, 30an dan seterusnya.. Betul tak teman2?

Dalam kegembiraan menyambut hari lahir, ibu tetap berduka atas peperangan di gaza yang baru sahaja bermula pada jam 2ptg tadi selepas 72jam genjatan senjata sementara.. 

Apa jua yang sedang berlaku di sana, kita yang sedang aman di sini, haruslah berbanyak2 bersyukur kerana masih di beri peluang untuk beribadah dan bertaubat di atas segala kesalahan2 kita yang lalu..

So, pesan ibu pada diri sendiri dan teman2 ibu, jangan buang usia kita dengan sia2.. Selagi hayat di kandung badan, gunalah ia sebaik2 mungkin untuk terus memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..

Seronoknya hari raya

Assalamualaikum... 
Firstly,  ibu minta maaf  sebab hari raya baru2 ni , ibu diam sejenak... Bukan apa, hari raya pertama sampai hari raya ke 5, ibu sedih lah jugak sebab tak dapat balik beraya Di kampung dek kereta rosak.

Actually, ibu ingat tahun nie,  kami sekeluarga tak dapat nak beraya lah..  Mybe raya haji ni pulak lah baru balik,  tu pun jika ibu tak bersalin lagi lah..

Itulah yang dikatakan ketentuan Allah,  kita hanya merancang,  akan tetapi Allah lah sebaik-baik perancang. Inilah kali pertama pengalaman beraya di perantauan tanpa arah tuju .

Bukannya tak pernah pun beraya di perantauan dan tak balik kampung. Dulu masa tinggal di Perak,  kami beraya sakan jer walaupun tak balik beraya di kampung.  Cuma bila kereta rosak memang susah nak pergi ke mana2 saje di tambah pula dengan ibu yang kurang kenal lagi orang di sekeliling rumah ni sebab ibu kan baru pindah.

So,  first raya tu kira ok lah lagi sebab dapat pergi beraya kat area2 rumah.  Cuma bila masuk jer raya kedua dan seterusnya, anak2 dah mula bising tanya macam2 soalan ceput emas seperti "Ibu, bila nak balik kampungnya?" "Ibu kata nak jalan2,raya rumah orang?". Ibu sendiri tak tahu nak cakap apa,  just bagi diorang penjelasan sampai diorang faham jerlah..

Alhamdulillah, pada hari raya ke5, kitorang dapat sms yang mengatakan kereta sudah siap dibaiki.  Alhamdulillah, akhirnya kami dapat juga balik kampung halaman untuk beraya. Sukanya budak2 ni bila dapat beraya.

Rupa2nya, ada hikmah juga balik lewat,  sekurang kurangnya dapat jua ibu berjalan sekeliling kampung menziarahi saudara mara yang telah uzur di akhir usia. Lama dah ibu tak pergi jalan2 keliling kampung macam masa kecil2 dulu. Dulu best kalau time raya,  habis semua rumah pergi. Suka sangat dapat kutip duit raya. So, bila dapat peluang berjalan kaki macam dulu2, apa lagi...

Anyway, raya tahun ni is almost perfect jer walaupun hanya 2hari and lewat dari orang lain,  alhamdulillah... Walaupun raya tahun ni cukup berbeza dari tahun2 yang sebelum ni, ibu still berpuas hati.  Apapun, gambar2 kenangan raya tetap ada..  Semuanya adalah pengalaman kan? Kawan2 macam mana? Komen lah sikit,  mesti beraya sakan nie.. 

Gambar2 kenangan hari raya pertama

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Di kesempatan yang ada ini, ibu menyusun sepuluh jari memohon beribu2 kemaafan andai kata ada salah dan silap selama ini...

Terimalah beberapa Ungkapan "Pantun Raya" untuk anda semua..

Lapar Puasa Terketar2,
Bila berbuka lega rasanya,
Kad raya tak sempat nak hantar,
SMS pun kira oklah ye…!

Cincin disarung hati berdebar,
Jarinan lembut wajah terhias,
Ramadan disambut penuh sabar,
Aidilfitri disambut dengan meriah.

Ramadhan bakal beransur pergi,
Syawal menjelma di aidilfitri,
Seikhlas hati menyusun jari,
memohon dimaaf kekhilafan diri,

Cahaya ramadam berlalu pergi,
Menyambut tibanya Aidilfitri,
Ampun maaf segala peri,
Semoga ikatan kekal dihati..

“Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih, diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih”.

Katak kenyang lalu tertidur,
Gajah pitam lantas terjatuh,
Andai tak sampai tangan menghulur,
Ku pohon keampunan dari jauh

Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan...

Bakar lemang sambil berdiri,
Untuk juadah AIDIL Fitri,
NAk antar KAD RAYA Posmen dah cuti,
SMS aje penggganti diri

Jika jiwa sebening air,
maka jangan keruhkan.
Jika hati seputih awan,
jangan mendungkan.
Raih kemenangan dengan saling bermaafan.

ambangan indah lagi Berseri,
Mnjadi hiasan diAidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati.

“Biar hati sejernih air, jgn pula dipenuhi lumpur, kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur”.

”Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba, jika ada salah yg belum dibalas, harap diampun di hari raya”.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
Ikhlas dari Ibu Sekeluarga :
Nurul Fatihah (Ibu)
Mohd Zulkifli (Ayoh)
Mahkota Badrul Shah (Abang)
Intan Shakira (Kakak)
Mahkota Mahmud Shah (Adik)
Mahkota Al-Idrus Shah (Big Al)
Intan Nur Shafiqah (Nono)

Pesan Ramadhan

Aku lihat RAMADHAN dari kejauhan..
Lalu kusapa ia..." Hendak ke mana?" Dengan lembut ia berkata, "Aku harus pergi, mungkin JAUH & sangat LAMA.

Tolong sampaikan pesanku utk org MUKMIN:

"Syawal akan tiba sebentar lagi, ajaklah SABAR utk menemani hari-hari dukanya, peluklah ISTIQOMAH saat ia kelelahan dalam perjalanan TAQWA, bersandarlah pada TAWADHU saat kesombongan menyerang, mintalah nasehat QUR'AN & SUNNAH disetiap masalah yg dihadapi..

Sampaikan pula salam dan terima kasih utknya kerana telah mnyambutku dengan sukacita dan melepaskan kepergiaanku dengan derai air mata..
Kelak akan aku sambut ia di SYURGA dari pintu AR RAYYAN...

Selamat meraih pahala terbaik di detik-detik terakhir RAMADHAN..

Masih ad beberapa hari lagi utk bercengkerama dengan RAMADHAN...

"Ya Allah, andai di hari ini ada diantara hamba2 Mu yang Engkau angkat derajatnya,Engkau ampuni dosa2nya, Engkau lapangkan rezekinya, Engkau muliakan keturunannya,Engkau lepaskan dari semua kesulitannya, Engkau indahkan akhlaknya dan Engkau berkahi segala hartanya..

Maka In Syaa Allah jadikanlah saudaraku yang sedang membaca ini beserta keluarganya sebaik-baik hamba yang mendapatkannya....

Celoteh Ibu



Assalamualaikum teman-teman ibu semua…

Macam mana puasa tahun nie? Ada kemajuan diri berbanding tahun2 lepas? Dah start latih anak2 berpuasa? Anak-anak yang besar, puasa penuh tak tahun nie? Anak2 ibu Alhamdulillah, semua puasa penuh empat2 orang macam tahun lepas… Big-Al yang baru 4tahun pun nak joint berpuasa sama seperti tahun lepas. Nak buat macam mana, dia sendiri yang nak, Ibu tak paksa... Lagipun dia sendiri sebut “Big- Al kuat” sambil tunjuk aksi tangan kuatnya.. Tahun lepas, memang agak susah lah sikit nak latih diorang. Dugaan pun banyak berbanding tahun nie sebab diorang masa tu kan baru nak berlatih berpuasa… 

Ibu ingat lagi, macam2 ragam protest ada.. Bila petang jer, terpaksalah tahan telinga nie dengar diorang mintak nasi dan air di tambah pula dengan bermacam2 soalan seperti “Ibu, bila nak azan maghrib nie?” “Ibu, bila boleh minum nie, dahaga lah” dan macam2 soalan lagi… Rasa nak tutup lubang telinga nie dengan kapas. Tahu sajerlah, time tu kan kita orang perempuan tengah sibuk kat dapur nak masak, jadi kelam kabut di buatnya.. So, tahun nie diorang dah jadi biasa dan telah faham apa erti sebenar berpuasa di bulan ramadhan, Alhamdulillah… 

Masalahnya, puasa tahun nie Ibu pulak yang tak bertenaga seperti tahun2 sebelum nie… Tubuh selalu rasa letih dan lemah, kadang2 rasa mengantuk lain macam… Orang tua2 kata, bawakan budak dalam perut… So, Bila anak2 dah OK, ibu pulak yang KO nyer… hehehehe  

Normally, setiap kali ibu pregnant, ibu akan jadi lebih aktif dan cergas daripada biasa dalam melakukan kerja rumah dan sebagainya… But pregnant kali nie, lain macam sikit… Maybe, pregnant anak2 sebelum ni, ibu tak pernah rasa letih, lesu, alahan, muntah2, dan sebagainya yang biasa di lalui oleh wanita2 lain…  Alhamdulillah, itu semua nikmat dari Allah…

 So, pregnant kali ni, first time ibu rasa macam mana rasa “Alahan” tu sebenarnya… Memang tidak dapat di nafikan, first day ibu muntah tu, memang perit anak tekak… Pantang makanan masuk dalam perut, mesti keluar balik selepas makan… Kadang2 tu, baru sajer nak masuk mulut, dah tak boleh tahan sebab lauk yang terhidang depan mata terdiri daripada ikan atau pun telur… Ayam dan daging boleh di terima lagi… Huhuhuhu

Habis jer 3bulan mengharungi liku2 alahan, tup2 dapat pulak satu penyakit baru, badan ibu jadi lesu dan tidak bermaya untuk membuat kerja rumah… Kadang2 rasa mengantuk yang teramat sangat sampaikan ibu sendiri pun tidak tahu puncanya… Nak kata tidur lewat, tak silap bulan puasa nie tidur awal jer. Nak kata tak cukup tidur, rasanya terlebih tidur lah kot…. 

Puasa tahun ni, memang ibu kena banyak2 bersabar. Dugaan paling genting sekali ialah Che Nono buat hal dah.. Yerlah kan, dahlah ibu tengah sarat pregnant, dengan tubuh yang letihnya, che Nono pulak buat hal tak boleh nak berenggang langsung dengan ibu… Sekejap2 mintak dukung, sekejap2 nangis manja dia tu. Nak marah, tak jadi nak marah bila tengok muka cute dia tue. So, layan jerlah… 

Ok,lah… Rasanya setakat ni jerlah dulu celoteh ibu di bulan puasa nie… Sakit pinggang nak duduk lama2 depan skrin computer nie… Raya pun tak lama dah nie dan bulan ramadhan pun tak lama lagi akan menutup tirainya. So, pesan ibu pada semua kawan2, jom sama2 lah kita mempertingkatkan amalan di saat2 akhir ramdhan nie… Insyaallah kita semua tergolong dalam golongan orang2 yang beriman. Ibu undurkan diri dulu yer… 
Assalamualaikum w.b.t…

17 - Peringatan atau Amaran


Ibu banyak baca discussion dalam Whatsapp sehari dua ni. Subhanallah. Rupanya ramai yang mengkaji hubungan insiden MH17 dengan 17. Make sense dan kali ni IBU rasa betul2 yakin dengan penemuan kawan2 kita ni. Bila di'elaborate'kan dengan lebih detail dlm groups' discussion rupanya disebalik apa yg terjadi ni ada jugak peringatan Allah Taala yg dapat dikesan oleh sahabat2. Alhamdulillah.

Let's move. Ibu nak tunjukkan serba sedikit hasil perkongsian kawan2.




Nama pesawat / laluan penerbangan
MH17
Boeing 777 Malaysia Airline laluan MH17 pertama kali diterbangkan pada
17/7/1997
Penerbangan terakhir / terhempas pada tarikh
17/7/2014
Dan semalam adalah ulangtahun penerbangan ini
17 tahun
2014 - 1997
17 tahun
dan khabarnya ditembak oleh
SA 17 Missile


Ada apa dengan angka 17??????

Kebetulan???????

Pendapat ibu, andai kita meletakkan Allah mendahului makhluk, sudah tentu ini merupakan satu peringatan. Look at these....

Subuh
 2 rakaat
Zohor
 4 rakaat
Asar
 4 rakaat
Maghrib
 3 rakaat
Isya'
 4 rakaat
Jumlah            
17 rakaat

May be. Dalam kita diancam pelbagai dugaan, dari sekecil2nya hingga ke sebesar2nya...Penguasa Kepada Segala Yang di Langit dan di Bumi sedang berpesan....(sekurang2nya kepada orang2 yang masih ingin ambil tahu)

KEMBALILAH KEPADA ALLAH. KEMBALIKAN HAK2 ALLAH. KALAU DINILAI MENGIKUT KONTEKS MANUSIA, (mana mungkin) SEORANG HAMBA INGIN BERKONGSI HARTA DENGAN TUANNYA, MAKA TERCEDERALAH SIFAT2 YANG ADA PADA TUANNYA. KITA HIDUP DIJALAN SYARIAT, TAK MUNGKIN KITA MAMPU PULANGKAN SEGALA2NYA KEMBALI KEPADA ALLAH SEPANJANG MASA. MAKA PESAN RASULULLAH, MATIKANLAH DIRI KITA DARI SEBARANG AKUAN INI SEKURANG2NYA TUJUH BELAS (17) RAKAAT SEHARI. SUBHANALLAH....MAHA SUCI ALLAH
There was an error in this gadget