30 Hari 30 Resepi Menu 8

Menu 8

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API


BAHAN BAHAN :-

3 ekor ketam

1-2 biji santan pekat

Segenggam cili api - Ikut pedas mana

2 inci kunyit hidup

Garam

Serai diketuk

Daun kunyit

1 keping asam keping


CARA CARA :-

1. Potong ketam dan bersihkan. Kisar cili padi dan kunyit.

2. Satukan bahan kisar dengan santan dan kacau rata.

3. Masukkan serai. Jerang atas dapur dan sentiasa di kacau supaya santan tidak berketul.

4. Bila dah hampir mendidih, masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, garam dan gula secukupnya.


Menu 8

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT


BAHAN BAHAN :-

4 ketul ayam potong dadu

Garam

Kunyit

1 biji Bawang merah

2 biji bawang putih

1/2 biji bawang holland potong gelang/besar2

6 btg Kacang buncis potong panjang2

1/2 batang Karrot potong panjang2

1 sudu besar sos tiram

6 biji cili padi

Serai diketuk

3 helai daun limau purut


CARA- CARA :-

1. Ayam digaul rata dengan kunyit dan garam.. Goreng sehingga garing dan ketepikan.

2. Tumbuk/kisar bawang merah dan bawang putih.

3. Gunakan minyak gorengan ayam tadi sedikit.

Tumis bahan tumbuk. Tumis hingga naik bau.

4. Kemudian masukkan serai & sos tiram. Kacau rata.

5. Masukkan carrot dahulu. Kacau sekejap kemudian masukkan kacang buncis, bawang holland, cili api, daun limau purut. Kacau rata.

6. Setelah itu, Masukkan ayam dan perasakan dengan garam & gula. Kacau rata. Angkat dan boleh dihidangkan.

0 Ulasan