30 Hari 30 Resepi Menu 5


 Menu 5

RESEPI PARU GORENG BERLADA


BAHAN REBUS :-

700 gram paru

2 hiris halia

1 batang serai - ketuk

Sedikit garam


BAHAN TUMBUK KASAR :-

9-10 tangkai cili merah - boleh guna cili kering kisar

5 ulas bawang putih

10 ulas bawang merah

1 inci halia


BAHAN LAIN :-

1 batang serai - ketuk

2 sudu besar gula atau secukupnya

Garam

1 keping asam keping


CARA CARA :-

1. Paru direbus bersama halia, serai dan garam sehingga empuk dalam 30 minit sehari sebelum dimasak. 

2. Masak sampai paru tak liat. Cucuk dengan lidi atau cake tester untuk dicucuk tengok kalau dah tak liat. Tos kan airnya.

3. Bila sejuk, baru dipotong nipis nipis. Paru dilumur sedikit garam jika suka dan biarkan seketika.

4. Panaskan minyak dengan api yang kuat dan goreng paru (pastikan tenggelam dalam minyak yang banyak). Sentiasa di balik-balikkan supaya garing dan rata. Bila sudah garing, angkat dan ketepikan.

5. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama dengan serai, sehingga naik bau dan sedikit garing. 

6. Masukkan gula, sedikit garam dan asam keping. Mesti ada rasa manis manis sikit, baru sedap.

7. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng dan gaul sebati.

p/s: guna api besar kalau nak paru kekal rangup.


Menu 5

RESEPI BENDI GORENG TELUR


BAHAN BAHAN :-

15 biji bendi - dipotong nipis secara serong

2 biji telur - dipukul

Sedikit garam


1 cili merah - dihiris

2 ulas bawang merah hiris

1 ulas bawang putih hiris


CARA-CARA:-

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, sehingga naik bau. 

2. Masukkan bendi dan dikacau. Masukkan garam dan . 

3. Agak agak bendi dah separuh masak boleh lah dicurahkan telur sekelilingnya. Kacau cepat-cepat hingga telur jadi berketul-ketul.

0 Ulasan