Menu 6
RESEPI IKAN KEMBUNG SWEET SOUR
BAHAN-BAHAN :-
3 ekor ikan kembong
Serbuk kunyit
Garam
1 biji tomato segar - di dadu
5-10 biji cili api
1 biji bawang besar - di dadu
1 ulas bawang putih - di ketuk
1 sb cili kisar
1 sb cili sos
2 biji limau kasturi - ambil jusnya.
sedikit garam dan gula
daun limau purut
daun ketumbar - di hiris
Bahan penumis di tumbuk :-
1/2 biji bawang
1ulas bawang putih
CARA-CARANYA:-
1. Ikan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng garing dan diketepikan.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan cili kisar, bawang besar, bawang putih. kacau hingga sebati.
3. Setelah itu, masukkan semua bahan dadu yang lain. kacau rata.
4. Kemudian masukkan cili sos, daun limau purut, jus limau. kacau lagi.
5. Last sekali, masukkan garam & gula secukupnya. tutup api.
6. Letakkan ikan di dalam piring lalu siramkan sos sweet n sour ke atas ikan. taburkan sedikit daun ketumbar & daun bawang di atas ikan tadi. Sedia untuk di makan.
Menu 6
RESEPI KERABU SOTONG
BAHAN-BAHAN :-
5-6 ekor sotong
1/2 biji bawang besar hiris halus
1/2 biji tomato didadu halus
1 batang bunga kantan. Hiris halus.
1 batang serai hiris halus
1/2 batang Cili merah hiris halus
5 sudu besar sos ikan
Air perahan limau
1 batang kacang panjang dihiris halus
Sedikit daun ketumbar dihiris
Garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :-
1. Potong sotong dan celur dalam air panas. Ketepikan.
2. Kacau rata dengan bahan2 lain. Tambahkan sikit air celur sotong tadi untuk bagi berkuah sikit. Dah boleh di hidangkan..
0 Ulasan