30 Hari 30 Resepi Menu 6


 Menu 6 

RESEPI IKAN KEMBUNG SWEET SOUR


BAHAN-BAHAN :-

3 ekor ikan kembong

Serbuk kunyit

Garam

1 biji tomato segar - di dadu

5-10 biji cili api

1 biji bawang besar - di dadu

1 ulas bawang putih - di ketuk

1 sb cili kisar

1 sb cili sos

2 biji limau kasturi - ambil jusnya.

sedikit garam dan gula

daun limau purut

daun ketumbar - di hiris


Bahan penumis di tumbuk :-

1/2 biji bawang

1ulas bawang putih


CARA-CARANYA:-

1. Ikan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng garing dan diketepikan.

2. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan cili kisar, bawang besar, bawang putih. kacau hingga sebati.

3. Setelah itu, masukkan semua bahan dadu yang lain. kacau rata.

4. Kemudian masukkan cili sos, daun limau purut, jus limau. kacau lagi.

5. Last sekali, masukkan garam & gula secukupnya. tutup api.

6. Letakkan ikan di dalam piring lalu siramkan sos sweet n sour ke atas ikan. taburkan sedikit daun ketumbar & daun bawang di atas ikan tadi. Sedia untuk di makan.


Menu 6

RESEPI KERABU SOTONG


BAHAN-BAHAN :-

5-6 ekor sotong

1/2 biji bawang besar hiris halus

1/2 biji tomato didadu halus

1 batang bunga kantan. Hiris halus.

1 batang serai hiris halus

1/2 batang Cili merah hiris halus

5 sudu besar sos ikan

Air perahan limau

1 batang kacang panjang dihiris halus

Sedikit daun ketumbar dihiris

Garam dan gula secukup rasa


CARA-CARA :-

1. Potong sotong dan celur dalam air panas. Ketepikan.

2. Kacau rata dengan bahan2 lain. Tambahkan sikit air celur sotong tadi untuk bagi berkuah sikit. Dah boleh di hidangkan..

0 Ulasan