Kisah Melahirkan Kakak 3

Pada keesokan paginya, ibu  tanya lagi, still nurse kata tak boleh, kena wait for doctor. Tunggu punya tunggu sampai time melawat tengahari, nurse datang kat ibu ngan ayah beritahu ibu boleh balik dan boleh pergi tengok anak jap. Nasib baik wad 16 dah di passkan untuk “ibu2” 24jam boleh keluar masuk. Lega ibu..So, hari tu kami pulang dulu. Ibu berehat kat rumah sambil perah susu untuk kakak. Hari2 ayah pergi hantar, boleh kata 3x sehari. Kadang2 ayah pergi pukul 4pagi, risau takut susu tak cukup. Padahal, catat rekod susu terbanyak sampai berlebih2. kesian tengok ibu2 yang tiada susu.

Nak tahu berapa kilo kakak lahir? Cuba teka... Tak sampai sekilo pun, 940gm je , tu pun turun 715gm 2 hari lepas tu. Nak tahu kakak besar mana? Badannya (kepala ke kaki) panjang tapak tangan ibu je.. Alhamdulillah...Allah Maha Pengasih dan Penyayang, dia mempermudahakn dalam segala hal masa tu. Susu pun banyak, rezeki lebih, gaji naik, dll. Ibu pergi jugak jenguk kakak 2x seminggu. Ada sekali, ayah baru je sampai rumah, tiba2 tel berbunyi, tengok2 doctor tel suruh kami datang hospital dengan segera, tak pulak bagitahu apa problamnya... punyalah terkejut, terus kami pergi hospital sampai ayah bawak kereta punyalah laju. Sampai je, doctor nak kami sign surat pengesahan operation nak ambil air tulang belakang. Doctor kata, kakak dah kena jangkitan virus, so nak kena check darah n air tulang belakang supaya virus tak dapat merebak ke otak. Punyalah suspen masa tu, rasa terhenti jantung jap. Sebenarnya dah banyak kali dia jadi naik biru kat muka and tak dapat bernafas. Kadang2 dia lupa nak bernafas sbb otak dia masa tu belum cukup matang lagi. Kata doktor. Tu yang kena pakai Oxygen. Oxygen paling mahal n tak pernah di pakai orang, last2 dia yang pakai. Kiranya masa tu dialah yang paling teruk. 50%-50%.

Kami pasrah... Dua bulan jugak di wad sebab semuanya bergantung  pada mesin. Walaupun dah keluar wad still kena ulang alik hospital, dalam 1month adalah dalam 4x  kena check. Lepas 3bulan, barulah jantung kakak bercantum. Lega tak terhingga rasanya, syukur padamu tuhan... The miracle baby...
Kalau nak cerita sampai malam tak habis. Apa kata kawan2 pulak yang same ngan ibu cerita pulak.
Jomlah!!! Sembang dengan ibu, ibu akan ceritakan dengan lebih lanjut tentang  baby prem (bayi tidak cukup bulan) macam kakak. Kalau ada kawan2 ibu yang sama pengalaman macam ibu jomlah kongsi sama!!




p/s : sekarang kakak dalam proses belajar memasak, baru 2hari belajar dah boleh potong kacang panjang. kira ok lah tu.. anak dara nak kena pandai duduk dapur... Betul tak??? Pesanan untuk anak dara ibu jangan malas2 ye!!

0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget