Kuih haji serban


Nilah kejadiannya.. next time cuba lagi, first time lah katakan..  sikit jer lagi nak jadi macam orang jual tu.. 

Feedback citer semalam..
Try buat kuih haji serban, kebetulan ada beras pulut & santan, apa lagi, terus on jer lerr sebab lama dah pun teringin nak buat sendiri, kalau beli memang mahal lah kan. Biasanya ibu buat sekaya telur.

Alhamdulillah, dari segi rasa & rupa menjadi cumanya tak cukup telur sekaya atas dia tu. Dah nama pun tak ikut prosedur resepi, kena letak 8biji telur tapi ibu letak 6biji jer. Kikiki...😄

Kalau korang nak tahu, Nilah kuih tradisional orang Terengganu. Kalau waktu pagi, banyak jer orang jual tepi jalan, pasar2 dsb. Ia juga adalah kuih paling top di bulan Ramadhan sebagai pemanis mulut. Jika di luar Terengganu ada yang panggil pulut sekaya. Kiranya kuih yang same jer dua2 nama tuu..

Nanti ibu share resepi yerr. Korang mesti try. Rugi tak cuba tau!!
Insyaallah next time ibu nak cuba & cuba buat jadi lebih baik.. 

#kuihtraditional #kuihhajiserban #hajiserban #sekayatelur #kuihsekaya #kuihterengganu #kuihmuih


0 Ulasan