Kisah Melahirkan Kakak 1


Permaisuri Hatiku...

Kali ni ibu nak cerita pasal anak dara ibu sorang ni pulak... Dia ni nama je anak dara tapi kasar jugak orangnya. Almaklumlah yang lain semuanya anak teruna. Manja tetap manja macam anak gadis lain cuma lasak sikit je... satu je yang istemewanya anak gadis ibu ni... Dia lahir tak cukup bulan dan alhamdulillah masih diberi peluang untuk menikmati keindahan dunia ciptaan allah ini.. Inilah dikatakan ketentuan Allah SWT, semuanya hak mutlak miliknya. Biasanya baby lahir tak cukup bulan ni cerdik, kakak pun gitu juga. cerdik sangat.. siap pandai speak english lagi.
Ini dia pengalaman Ibu yang amat sukar, masa ibu mengandung  Kakak 4 bulan. Ibu pernah jatuh lantai depan bilik air, boleh kata kuat jugaklah, tapi tak sakit pun. Ibu pun buat tak peduli jelah. Ketika kandungan ibu masuk 5 bulan, masa pergi scan kat klinik, doktor mengesahkan peranakan ibu jatuh (baby low). Mungkin kesan  jatuh tu lah kot... Cukup je 6 bulan ibu sakit dah (sakit nak bersalin). Start sakit dari pukul 4.30pagi. Masa ayah bangun nak pergi kerja kul 6.30, masih sakit lagi kali ni memulas2 pulak. Tak boleh tidur, bila reda jap baru ibu boleh tidur sikit, tupun ½ jam je. And then, memulas2 balik perut sampai tengahari. Ayah balik kerja(1.30pm) terus bawa pergi klinik. Yang jadi tak pergi awal2 tu, ingatkan sakit2 biasa je sebab baru 6bulan. Awal lagi tu... takkan nak keluar dah kot...

Alamak!! hari tu hari ahad pulak... Mana ada klinik buka. Last2 pergi hospital. Ingat nak buat check-up je tapi tak boleh, kena register masuk dulu, baru boleh chec-up & kena still 1hari. Kitorang balik semula, sebab masa tu bimbangkan abang, tak ada orang nak tolong tengok kan. Oh..lega sikit..Mak ngah tukang sapu tak balik lagi. So, mintak tolong jaga abang  jap. Nasib abang dah biasa dengan dia, kalau tak susah jugak.

Abang menangis nak susu, ibu gagahkan badan pergi buat susu untuk abang (baru belajar minum susu tepung), kemudian ibu rasa macam tak selesa je, tengok2 darah dah keluar, apalagi.. Cepat2 tel ayah suruh naik bawak ibu pergi hospital, nasib office bawah tu je. Sampai je hospital, check2 tengok, dah buka 4cm apalagi terus kena masuk labor room. Ibu try tanya nurse boleh tak mintak ayah belikan makanan, sebab tak makan dari pagi lagi. Tup..tup.. dia jawab tak boleh dah kalau masuk sini. Laparnya ibu masa tu.. nurse tu kata takpe, dah masuk air untuk extra energy.

Belum habis lagi... panjang cerita dia. Nanti ibu sambung k....

0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget