Bahan-bahannya :-
1/2 biji kobis bulat
7batang kacang panjang
1 batang lobak merah (potong memanjang)
1/2 biji sengkuang (potong memanjang)
1 biji terung panjang (potong serong)
1 keping tauhu kering (direndam)
2 batang serai (di ketuk)
3cm lengkuas (di ketuk)
200gm udang hidup yang dikupas kulit
1.8 liter santan
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
Lada merah dan hijau (potong serong)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan rencah (kisar halus)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 jari kunyit hidup
2cm hiris halia
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar ikan bilis
Sedikit belacan
Cara-cara membuatnya :-
1. Panaskan minyak masak dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga wangi. Masukkan udang dan tumis lagi.
2. Kemudian masukkan santan, lengkuas dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan sayur-sayuran bermula dengan sayur keras dulu dan tambah air secukupnya sehingga sayur tenggelam.
4. Perisakan dengan garam secukup rasa dan masak lagi sehingga mendidih dan sayur menjadi empuk dan lembut.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan yang lain. Biarkan sehingga kuah mendidih.
6. Kuah lodeh di sajikan bersama lontong, nasi himpit, atau ketupat. Lebih enak jika di makan bersama sambal tumis, kuah kacang, serunding, rendang dan telur rebus.
p/s: semua bahan2 no6 di gabungkan bersama2 dan gaul rata, memang tak terkatalah sedapnya tu.. rugi kalau korang tak cuba menu lagend ni, memang padu dan sempoi.. HARI RAYA tahun ni boleh lah korang buat, nanti berduyung2 beratur tadah pinggan. hehehe..😁😃
0 Ulasan