30 Hari 30 Resepi Menu 2

 


Menu 2

RESEPI SUP IKAN MERAH


BAHAN BAHAN :-

Ikan merah

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

Sedikit halia

Kayu manis, bunga lawang dan pelaga

Lada hitam biji - tumbuk

Tomato belah 4


CARA CARA :-

1. Tumis bawang merah dan bawang putih serta halia yang dihiris bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan air menggelegak. Bila dah mendidih , masukkan ikan.

3. Kemudian masukkan tomato, lada hitam dan garam secukupnya.

4. Last sekali, tabur daun sup dan daun bawang.


Menu 2

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG


BAHAN BAHAN :-

1 kg udang ~ gunting separuh dari kepala

2 sudu besar asam jawa campur air & jadikan jus - guna 1 sudu kecil pes asam jawa

1 - 2 sudu kecil garam halus

6 ~ 7 sudu besar gula - guna 7


BAHAN KISAR :-

100 gm cili kering ~ pilih jenis pedas

Sebesar 50 sen belacan - kisar dengan cili - tak guna

10 ~ 15 biji bawang merah

5 ulas bawang putih


CARA CARA :-

1. Udang digaul dengan sedikit garam. Kemudian digoreng hingga merah, jangan goreng lama nanti udang kecut dan keras. Bila dah merah angkat. Ketepikan.

2. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. masukkan garam, gula, asam jawa. kacau rata. 

3. Last sekali, masukkan udang. Gaul sebati dan tutup api. Boleh lah dihidangkan.


Menu 2

SAYUR KOBIS DAN LOBAK GORENG


BAHAN-BAHAN :-

Kobis ( potong ikut citarasa)

Lobak merah ( potong ikut citarasa)

3 biji bawang merah (tumbuk)

2 ulas bawang putih (tumbuk)

Sedikit isi ayam

Sedikit air

Garam & gula secukupnya


CARA-CARA :-

1. Panaskan minyak, Tumiskan bahan2 tumbuk. Tumis hingga kekuningan.

2. Masukkan isi ayam, tumis hingga ayam masak.

3. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukupnya.

4. Last sekali masukkan kobis dan lobak, gaul sebati dan tumis hingga sayur masak tapi jangan sampai layu nanti tak ranggup tak sedap pulak..

0 Ulasan