Resepi Nasi Jagung + Ayam Masak Merah + Jelatah


BAHAN UNTUK NASI JAGUNG:

3 cawan beras

1 cawan isi jagung

1 cawan susu cair

Air secukupnya

1sk garam


BAHAN TUMISAN:

1 btg kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang

2 biji buah pelaga

3 tangkai bunga cengkih

2 helai daun pandan dicarik & disimpul


BAHAN KISARAN:

3 ulas bwg merah

2 ulas bwg putih

2 cm halia


CARA MENYEDIAKAN NASI JAGUNG:

1. Basuh bersih beras, toskan air, ketepikan.

2. Tumis bahan tumisan hingga wangi & masuk bahan kisar. Masak hingga wangi & kering.

3. Masukkan susu cair, air secukupnya & garam. Masukkan juga beras & jagung. Sukat air guna jari.

4. Pindahkan periuk dlm rice cooker & masak seperti biasa. Sesekali kacau supaya nasi masak sekata.

5. Bila nasi dah kering masukkan hirisan daun sup & kacau2 guna garfu.


BAHAN UNTUK AYAM MASAK MERAH:

6 ketul ayam

1 cawan santan pekat

1 cawan air

2 batang serai diketuk

2 keping asam keping

Secukup rasa garam, gula & perasa


BAHAN KISARAN:

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2 cm halia

15 tangkai cili kering direbus


CARA MEMASAK AYAM MASAK MERAH:

1. Lumur ayam dgn garam & serbuk kunyit. Goreng separuh garing. Angkat & toskan minyak.

2. Guna minyak gorengan ayam (buang sikit jika byk) tumis bahan kisar. Masukkan serai & asam keping & masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan gula & biarkan gula caramalised br dikacau. (untuk meghasilkan warna kuah yg menarik)

4. Masukkan santan, air, garam & perasa. Kacau sebati. Masukkan ayam & masak hingga kering. Kacau sekali sekala supaya tak hangit.


BAHAN UNTUK JELATAH:

1/2 batang timun

1/2 batang carrot

1 biji cili merah

1/2 labu bawang besar

3 sb gula pasir

1 sk garam halus

4sb cuka


CARA MENYEDIAKAN JELATAH:

1. Satukan semua bahan & sayuran yg dipotong memanjang. Kacau sebati.

0 Ulasan