Assalamualaikum semua ❤️🌹.. Malam nie ibu just nak share satu tips dari kawan ibu. Tips apa tu yer???
Haa.. Ini dia tips cucur udang tak serap banyak minyak yang boleh korang try.. Biasanya nak buat cucur udang ni masalah besar dia adalah cucur kita tu selalu serap minyak. Betul kan???
Bila makan je, terasa berminyak pula mulut ini. Sesekali makan boleh lah. Bila makan banyak-banyak boleh jadi muak dan bahaya untuk kesihatan.
Bagi ibu-ibu yang selalu buat cucur udang untuk juadah petang mahupun sarapan, mesti runsing bila kena pakai minyak yang banyak untuk menggoreng.
Jom ibu tunjukkan cara2 untuk membuat cugur udang 🍤 yang pastinya sedap dan insyaallah tak serap minyak yang banyak..
Bahan-bahannya:-
Tepung gandum – 1/2kg
Tepung beras – 2 tbsp
Bawang besar – 1 labu (potong dadu)
Telur – 2 biji
Taugeh – 1 cawan
Kucai
Udang (buang kulit)
Udang biasa (untuk hiasan atas)
Air – 3 Cawan
Garam – Secukup rasa
Cara penyediaan:-
1. Campurkan je semua bahan lepas tu perap selama 3 jam. Kalau nak perap kurang dari 3 jam pun boleh je tapi nanti tak berapa sedap, dia jadi keras.
Cara nak goreng:-
1. Panaskan dua kuali. Satu untuk menggoreng manakal satu lagi untuk panaskan senduk. Minyak dan senduk kena betul-betul panas, kalau tak panas nanti melekat.
2. Bila senduk dah panas, masukkan adunan tepung dalam senduk tadi dan letak udang kat atas, terus masukkan dalam kuali untuk menggoreng.
3. Goreng sampai garing warna coklat keemasan. Ok siap!
4. Makan dengan sos dia ni, memang betul-betul sedap lah..
Bahan-bahan sos:-
Cili masak
Bawang putih
Gula
Garam
Cuka
Sos cili
Tepung jagung – bancuh dengan air
Cara buat sos:-
Rebus cili dan bawang putih lepas tu blend sampai hancur. Masak dengan api perlahan, campurkan sekali gula, garam dan cuka. Tambah 2-3 sudu sos cili untuk nampak warna cantik. Akhir sekali baru masukkan air tepung jagung.
Sedia untuk menikmati cucur udang yang rangup dan gebu!
SELAMAT MENCUBA RESEPI NIE .
0 Ulasan