SAMBAL DAGING KERBAU
Bahan-bahannya :-
5 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
20 biji cili padi hijau *
1/2 kg daging kerbau **
7 helai daun limau purut
1 batang serai (di ketuk)
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya
CARA-CARANYA:-
1. Semua bahan-bahan yang bertanda * korang just potong dadu ataupun boleh juga guna chopper, lagi mudah dan cepat.
2. Mula- mula, daging hendaklah di potong halus2. Basuh dan cuci dengan air tepung, bilas dan toskan. Kemudian gaul sebati dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.
3. Goreng daging hingga garing dan empuk. Bila dah siap, angkat dan ketepikan dahulu.
4. Panaskan minyak dengan menggunakan sedikit minyak gorengan tadi, barulah lebih sedap. Seterusnya letakkan bahan-bahan yang telah di dadu ataupun chopper tadi. Tumis sehingga layu kekuningan.
5. Kemudian masukkan daun limau purut, serai, garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
6. Seterusnya masukkan daging yang telah di goreng tadi. Gaul hingga rata.
7. Masukkan sedikit air cuka dan sedikit stok ayam kalau ada. Gaul hingga betul2 rata dan daging empuk.
8. Dah boleh di hidangkan bersama nasi putih panas2, memang menambah2 lah makan.
SELAMAT MENCUBA YERR..
0 Ulasan