Bahan-bahannya:-
1 kg daging (dipotong halus2)
1 inci halia ( diketuk)
3 inci lengkuas (diketuk)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (belah 6)
1 keping asam keping
1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
1 sudu kecil ketumbar (ditumbuk)
1 kiub pati ayam
(kalau tak letak pun takper jer)
Cara-caranya ;-
1. Panaskan air secukupnya ke dalam periuk, kemudian masukkan daging dan kiub pati ayam.
2. Setelah itu, letakkan bawang putih, lengkuas, halia, lada hitam dan ketumbar. Kacau rata.
3. Rebus bahan-bahan tadi bersama daging sehingga menggelegak.
4. Kemudian masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga daging empuk.
5. Last sekali, masukkan bawang besar. Tunggu sehingga menggelegak sikit-sikit barulah tutup api. Siap untuk dihidangkan.
* P/s : Kalau nak lagi sedap boleh letak cili padi 3-5biji. Nanti bila makan nasi, Korang penyek lada tu dlm nasi, memang menambah teruk. Boleh juga nak cicah dengan sambal kicap.. Nanti ihu share kat korang resepi sambal kicap tu.
Untuk totarial korang follow jer posting Ibu kat channel YouTube Ibu ye

0 Ulasan