Resepi Kacang Pedas Bilis

Assalamualaikum semua.. Apa khabar korang hari ni? Orang2 ganu kiterr, guane gamok? Sihat lake seme? Hehehe 😁 ibu ni cakap longat Terengganu pulak.. 

Hari ni ibu nak share satu resepi yang rare lagi sedap.. Resepi kacang pedas bilis. Korang pernah makan tak? Cuba komen n share resepi korang.. tukar2 lah resepi korang kat ibu !!! Jom layann..

bahan-bahannya :-

  • 1 kg kacang tanah 
  • Rm 5 ikan bilis
  • 3 senduk lada mesin (ikut atas masing2 nak lebih pedas ke tidak)
  • 10 ulas bawang putih(blend)
  • Minyak masak secukupnyau
  • Gula secukupnya
  • Garam secukupnya2
  • 2 sudu makan gula merah
  • 3 biji gula batu
  • 1/2 cawan air

cara2nya :-

  1. goreng kacang tanah dengan minyak yang banyak & api yang slow ( makan masa la ye korang). Goreng jer sampai garing tapi jangan pulak sampai pahit). Angkat & toskan miyak.
  2. Goreng pulak ikan bilis sampai garing n toskane
  3. Keluarkan minyak tadi n tinggalkan agak2 sesenduk je dalam kuali tu & uolls tumiskan bawang putih tadi sampai kuning2 sikit... 
  4. Kemudian masukkan lada mesin, gula, garam ,gula merah, gula batu & air. Api slow yerr. Kacau smpai dia likat & pekat (sambil2 tu rasa la ,apa2 yg kurang tambah terus)b
  5. Bila dah cukup rasa semua korang tutup la api n biarkan sejuk...
  6. Apa lagi, boleh dihidangkan bersama nasi panas2 & terua ngap. Memang paduu lah mak oii.. Yang balance tu letak lam bekas simpan lam peti wak stok untuk makan bila2 pun boleh.


0 Ulasan