Assalamualaikum semua.. Apa khabar korang hari ni? Orang2 ganu kiterr, guane gamok? Sihat lake seme? Hehehe 😁 ibu ni cakap longat Terengganu pulak..
Hari ni ibu nak share satu resepi yang rare lagi sedap.. Resepi kacang pedas bilis. Korang pernah makan tak? Cuba komen n share resepi korang.. tukar2 lah resepi korang kat ibu !!! Jom layann..
bahan-bahannya :-
- 1 kg kacang tanah
- Rm 5 ikan bilis
- 3 senduk lada mesin (ikut atas masing2 nak lebih pedas ke tidak)
- 10 ulas bawang putih(blend)
- Minyak masak secukupnyau
- Gula secukupnya
- Garam secukupnya2
- 2 sudu makan gula merah
- 3 biji gula batu
- 1/2 cawan air
cara2nya :-
- goreng kacang tanah dengan minyak yang banyak & api yang slow ( makan masa la ye korang). Goreng jer sampai garing tapi jangan pulak sampai pahit). Angkat & toskan miyak.
- Goreng pulak ikan bilis sampai garing n toskane
- Keluarkan minyak tadi n tinggalkan agak2 sesenduk je dalam kuali tu & uolls tumiskan bawang putih tadi sampai kuning2 sikit...
- Kemudian masukkan lada mesin, gula, garam ,gula merah, gula batu & air. Api slow yerr. Kacau smpai dia likat & pekat (sambil2 tu rasa la ,apa2 yg kurang tambah terus)b
- Bila dah cukup rasa semua korang tutup la api n biarkan sejuk...
- Apa lagi, boleh dihidangkan bersama nasi panas2 & terua ngap. Memang paduu lah mak oii.. Yang balance tu letak lam bekas simpan lam peti wak stok untuk makan bila2 pun boleh.

0 Ulasan