- Minyak masak - 1cawan
- Gula - ½cawan
- Telur - 5biji
- Esen vanilla - 1sudu kecil
- ovallate - 1sudu kecil
- Susu pekat - ½ cawan ***
- Tepung penaik - 1sudu kecil
- Soda bikarbonat - ½ sudu kecil
- Tepung gandum - 1cawan
- Tepung kek - 1cawan
- Jem mulberi - 6sudu besar ***
*** Jika korang tak ada susu pekat, jadikan jer gula 1cawan untuk gantikan susu.
*** Jem mulberi boleh guna sama ada yang homemade atau beli yang dah siap. Ibu buat sendiri jer sebab kebetulan jiran sebelah rumah banyak sangat buah kat pokok dia.
Cara-cara membuatnya:-
- Kisar telur bersama gula, susu pekat dan minyak masak sampai betul2 kembang. ***
- Kemudian letakkan esen vanilla, soda bikarbonat, serbuk penaik dan ovallate. Pukul lagi hingga kembang dan sebati.
- Last sekali masukkan tepung gandum dan tepung kek sikit demi sedikit. Aduk jer sampai rata, tak payah pukul lama2.
- Sapu sedikit minyak masak pada loyang. Kemudian letakkan baking paper ke dalam loyang.
- Tuangkan ⅓ adunan ke dalam loyang dengan rata.
- Letakkan pula jem mulberi atas adunan tersebut sikit2 seperti bentuk polkadot & loretkan sedikit menggunakan lidi.
- Ulang step yang sama ⅓ lagi lapisan adunan bersama jem mulberi di selangi ⅓ adunan last sekali.
- Topping kat atas tu ikut suka hati korang lah nak letak apa. Ibu letak pisang tu sebab kebetulan ada pisang.. Nama pun kek rekaan sendiri, main letak cincai jerlah apa yang ada.
- Last ni atas korang, nak bakar boleh, nak kukus pun boleh. Macam dalam gambar tu ibu bakar, hari tu ibu buat kukus. Dua2 sedap. Tekstur lain2.
*** Kalau tak ada mesin pengisar kuih tu korang jangan susah hati, guna jer blender bawang tu. Cumanya korang kena letak tepung 1cawan jer dalam tu, lepas tu 1cawan lagi kena campur dalam bekas dan kacau rata. Apa susah masak2 ning, tak ada barang, kita guna mana yang ada. Sedap jer ehh.. cumanya kalau nak lagi sedap, guna lah bahan secukupnya.
0 Ulasan