>Bahan2 lapisan bawah@pulut
- 2 cawan beras pulut2
- 2 cawan santan
- 1 cawan air
- 1/2 sudu kecil garam
*Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Biarkan pulut dan santan berendam selama 1jam(kalau nak lebih sedap), tapi boleh jer rendam 10-15minit jerr. Kukus selama 30-40minit.
> Bahan2 lapisan atas@sekaya
- 1 cawan gula merah/nissan*
- 2 sudu besar gula*
- 2 sudu besar gula putih*
- 1/2 cawan air*
- 2 helai daun pandan*
- 8 biji telur
- 1/2 cawan santan pekat
Cara-cara membuatnya :-
- Campur rata semua bahan yang bertanda* . Masak dengan api sederhana sehingga cair. Korang just tunggu gula cair jerr tak payah tunggu mendidih pun yerr.. 😄.
- Kemudian tutup api dan biarkan ia sejuk. Setelah sejuk, tapiskan ke dalam bekas supaya tak berketul-ketul..
- Pukul telur ala2 berbuih gituuu.. kemudian masukkan, santan dan air gula yang telah disejukkan tadi. Kacau sampai rata.
And then..
- Keluarkan pulut yang telah masak dari pengukus & gaul sampai sebati..
- Sediakan loyang besar ikut suka hati korang lah nak design petak ataupun bulat. Sapukan sedikit minyak pada loyang & lapiskan dengan plastik.
- Letakkan semua pulut ke dalam loyang & ratakan. Kemudian cocok2 kan dengan garfu supaya nanti inti sekaya melekat elok dengan pulut.
- Last sekali tuangkan adunan sekaya atas pulut. Terus jer kukus selama 30-45minit. Balut penutup dengan kain untuk mengelakkan air menitik.
- Bila dah masak, angkat dan sejukkan dahulu sebelum potong. Sapukan sedikit minyak kat pisau supaya tak melekat bila potong nanti..
*Done untuk dihidangkan buat makan petang yang betul-betul lazat. Selamat mencuba yerr..🥰😍
0 Ulasan