Minum " Air gula " untuk ibu mengandung

Assalamualaikum kawan-kawan semua... Apa khabar? sihat ke hari ni? Ibu sekeluarga alhamdulillah sihat...

Tonite, ibu nak kongsi sikit cerita pasal pengalaman ibu minum air gula kat klinik pagi tadi...
Kalau di ikutkan sebenarnya ibu kena minum pada 4hb 8, tp hari nie baru pergi klinik... hehehe

Kan raya hari tu ibu balik raya di kampung dah masuk raya ke5... So, bila excited sangat boleh balik kampung tu, mulalah lupa yang ibu kena pergi minum air gula di klinik. Bila balik semula ke Kota Bharu pun, dah jadi betul2 lupa la pulak... hahahaha

Pagi tadi baru teringat, tu pun sebab nak kemas2 sikit hand bag, tup2 terlihat kat depan buku merah kertas temujanji minum " Air gula"  Alamak...!!! Tarikh dah lepas lama lah...(terdetik dalam hati)...  Apa lagi, terus ibu call klinik untuk sahihkan balik macam mana, mujur nurse baik2. Ingatkan kena marah...

So, diorang bagi lah tarikh baru iaitu jatuh pada hari ni oleh kerana hari ni adalah hari check up untuk ibu2 yang mengandung cuma kawasan lain, bukan kawasan kampung yang ibu menetap... First, ibu berdebar2 jugak sebab dengar kawan2 asyik bercerita yang minum air gula nie sangat2 lah tak sedap but bila dah jejak kaki at klinik, terus hilang rase berdebar tue....

For your information, first time ibu minum air gula ni tau... Sebelum nie mengandung 5orang anak, takde pulak nak kena minum air gula nie... BIla tanya nurse pasal apa kena minum, baru ibu tahu yang diorang start benda nie dri tahun lepas lagi sebenarnya... Bila seseorang itu berumur lingkungan 25tahun dan ke atas memang kena minum air gula. tue.. (dek faktor umur katanya)

First, kena ambil darah dulu, and then diorang suruh habiskan 1gelas air gula... Masa nak minum tu, bermacam2 soalan bermain di kepala, macam manalah agaknya rasa air gula ni yer? betul ke tak sedap seperti yang kawan beritahu? Payau sangat ke? Manis sangat ke? Siap ada kawan2 yang nak termuntah lah bila minum dan berbagai2 lagi respond dari kawan2 pasal air gula nie...

Tanpa berlengah, ibu terus teguk perlahan2, ternyata betul apa yang di khabarkan yang air gula tu tersangat2 lah manis di campur dengan rasa yang cukup payau... memang rasa nak temuntah pun ada, terpaksalah tahan ... Alhamdulillah habis semuanya, cuma last selepas habis jer minum, ibu termuntah jugaklah sikit...

Dalam masa 2jam lagi, kena ambil darah sekali lagi.... But, dalam tempoh 2jam tu, diorang pesan suruh rest jer, tak boleh makan, tak boleh minum and buat apa2 kerja sampai berpeluh...
So, ibu ambil keputusan untuk balik rumah dulu, rest kat rumah jer... Rumah dekat jer dengan klinik, tu yang balik lah dulu, mudah sikit rest kat rumah dari menunggu 2jam kat klinik yang sesak dengan orang ramai tue... Jam 10.30, ibu pergi semula ke klinik. Kali nie kejap jer, just ambil darah and terus boleh balik...

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar... Bila ibu tanya nurse keputusan tu boleh tahu bila sama ada ibu kena tunggu lagi terus diorang jawab keputusan tue akan keluar 2minggu lagi... Apa lagi, ibu pun balik lah.. Sampai jer rumah, terus makan nasi, laparlah dari semalam lagi tak makan... Lega rasanya semuanya dah selesai jua Harap2 keputusan nanti menunjukkan kesan yang  baik2 jer... Ibu pun kena pergi klinik lagi 20hb 8 nie untuk check up bulanan seperti biasa... itulah rutin bagi ibu2 mengandung....






Di ambang gerbang 30an

Assalamualaikum semua teman2...

Hari ini, tanggal 09.08.2014 genap lah umur ibu 30th.. Dah masuk kelab 30an lah pulak.. Dulu dalam kelab 20an lagi, boleh lah rasa diri ini masih muda remaja.. Sekarang kenalah rasa diri ini dah berumur kan.. Hehehehe 

Terasa cepat masa berlalu.. Pejam celik pejam celik, anak2 semua semakin membesar.. Macam tak percaya pulak ibu dah masuk 30an and then dah ada 5org anak and tak lama lagi dah nak masuk 6 orang anak.. Tersenyum sorang2 lah pulak malam nie bile terkenang status "30an" tue.. hehehe

Whatsoever, perjuangan harus diteruskan.. Amalan kita pun harus dipertingkatkan tak kiralah 20an, 30an dan seterusnya.. Betul tak teman2?

Dalam kegembiraan menyambut hari lahir, ibu tetap berduka atas peperangan di gaza yang baru sahaja bermula pada jam 2ptg tadi selepas 72jam genjatan senjata sementara.. 

Apa jua yang sedang berlaku di sana, kita yang sedang aman di sini, haruslah berbanyak2 bersyukur kerana masih di beri peluang untuk beribadah dan bertaubat di atas segala kesalahan2 kita yang lalu..

So, pesan ibu pada diri sendiri dan teman2 ibu, jangan buang usia kita dengan sia2.. Selagi hayat di kandung badan, gunalah ia sebaik2 mungkin untuk terus memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..

Seronoknya hari raya

Assalamualaikum... 
Firstly,  ibu minta maaf  sebab hari raya baru2 ni , ibu diam sejenak... Bukan apa, hari raya pertama sampai hari raya ke 5, ibu sedih lah jugak sebab tak dapat balik beraya Di kampung dek kereta rosak.

Actually, ibu ingat tahun nie,  kami sekeluarga tak dapat nak beraya lah..  Mybe raya haji ni pulak lah baru balik,  tu pun jika ibu tak bersalin lagi lah..

Itulah yang dikatakan ketentuan Allah,  kita hanya merancang,  akan tetapi Allah lah sebaik-baik perancang. Inilah kali pertama pengalaman beraya di perantauan tanpa arah tuju .

Bukannya tak pernah pun beraya di perantauan dan tak balik kampung. Dulu masa tinggal di Perak,  kami beraya sakan jer walaupun tak balik beraya di kampung.  Cuma bila kereta rosak memang susah nak pergi ke mana2 saje di tambah pula dengan ibu yang kurang kenal lagi orang di sekeliling rumah ni sebab ibu kan baru pindah.

So,  first raya tu kira ok lah lagi sebab dapat pergi beraya kat area2 rumah.  Cuma bila masuk jer raya kedua dan seterusnya, anak2 dah mula bising tanya macam2 soalan ceput emas seperti "Ibu, bila nak balik kampungnya?" "Ibu kata nak jalan2,raya rumah orang?". Ibu sendiri tak tahu nak cakap apa,  just bagi diorang penjelasan sampai diorang faham jerlah..

Alhamdulillah, pada hari raya ke5, kitorang dapat sms yang mengatakan kereta sudah siap dibaiki.  Alhamdulillah, akhirnya kami dapat juga balik kampung halaman untuk beraya. Sukanya budak2 ni bila dapat beraya.

Rupa2nya, ada hikmah juga balik lewat,  sekurang kurangnya dapat jua ibu berjalan sekeliling kampung menziarahi saudara mara yang telah uzur di akhir usia. Lama dah ibu tak pergi jalan2 keliling kampung macam masa kecil2 dulu. Dulu best kalau time raya,  habis semua rumah pergi. Suka sangat dapat kutip duit raya. So, bila dapat peluang berjalan kaki macam dulu2, apa lagi...

Anyway, raya tahun ni is almost perfect jer walaupun hanya 2hari and lewat dari orang lain,  alhamdulillah... Walaupun raya tahun ni cukup berbeza dari tahun2 yang sebelum ni, ibu still berpuas hati.  Apapun, gambar2 kenangan raya tetap ada..  Semuanya adalah pengalaman kan? Kawan2 macam mana? Komen lah sikit,  mesti beraya sakan nie.. 

Gambar2 kenangan hari raya pertama

There was an error in this gadget