Karnival Jom Heboh @ Ipoh


Karnival Jom Heboh kini kembali lagi!!
Kali ini lebih meriah dan lebih menarik!!

Karnival Jom Heboh kali ini lebih special dari biasa kerana pada kali ini Jom Heboh mengadakan Ulang Tahunnya yang ke 10.

Lebih syoknya.. karnival kali ini akan diadakan di satu negeri yang pernah ibu menetap and banyak kenangan manis di sana.. Tapi sayangg... ibu tak dapat pergi kerana ia akan berlangsung di Ipoh walhal ibu telah berada di Terengganu..

Bagi kawan2 yang berada di sana, ambillah peluang ini untuk bergembira bersama keluarga terutama untuk keseronakan anak2...

Karnival ini akan berlangsung di Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak pada 28-29 April dari jam 10pagi-10malam..

Lebih banyak akktiviti2 menarik akan berlangsung seperti Promosi Jacker, Fernleaf, Power Root, Silky Girl, Maggi, Dutch Lady, Julie's, Chips More and banyak lagi..

Kawan2 juga  berpeluang bertemu dengan duta2 product dikalangan artis dan barisan artis2 drama di booth Studio Tv3.

Yang paling bestnya... ibu dengar ada seorang pelakon lelaki popular
Dingdong Dantes atau nama sebenarnya, Jose Sixto Raphael Gonzalez Dantes III didatangkan khas oleh TV3 untuk mempromosikan drama Endless Love lakonannya di samping beramah mesra dengan peminat.
Pelakon ini juga akan membuat kemunculan pada Karnival Jom Heboh kali ini..

Dingdong Dantes akan berada di gerai “Wanita Inspirasiku” untuk beramah mesra dengan para peminatnya.

Jom pakat pi ramai2!!!

Big Al Sujud Dalam Kandungan

  Screenshot Big Al 17/9/2009 (21/40)

Eh comel kedudukan anak awak ni, setakat saya scan moms jarang saya jumpa gambar camni.... (Dr. Don Ismail bin Mohamad - Batu Kurau)

Doh doctor print lah, v ke saye satu....

Pendedahan kali pertama gambar Big Al dalam kandungan. Selama ni ibu simpan je gambar ni, tak tunjuk kat orang lain. Disebabkan tak der point nak update blog ni, apa salahnya ibu kongsi kegembiraan ibu sekian lama dengan pembaca2 setia blog ibu.

Akhirnya dapat la jugak ibu abadikan gambar ni untuk kenangan. Nampak x kedudukan Big Al tu? Apa bezanya dengan gambar2 dibawah ni? Sebab tu ibu cukup exited nak dapatkan gambar ni dulu.


Rupa-rupanya lepas tengok video ni baru ibu faham. Baby akan berhenti main2 dalam perut, then cuba dengar bacaan Al-Quran and serta-merta ubah kedudukan untuk sujud. Subhanallah....

Jadi, supaya post kali ni tidak menjadi post kosong, ibu mengandung terutamanya mesti sentiasa baca Al-Quran, sekurang2nya berselawat atau zikir dalam hati tak kira dimana kita berada. Dah tentu teman anda dalam kandungan tu akan mendengar walau se-slow mana pun ibu2 baca....

Watch this video. 1st karenah biasa bayi dalam kandungan. 2nd keadaan bayi semasa mendengar bacaan Al-Quran yang merdu. Take note bagaimana tindakbalas pertama untuk cuba mendengar suara bacaan Al-Quran dan bagaimana tindakan baby bila dengar bacaan Al-Quran. Subhanallah....



You see? First, dia pusing mengering supaya telinga menghampiri ulu hati ibu2(cuba untuk tahu apa dia). And then dia pusing ke posisi sujud and diam jer mengdengar bacaan Al-Quran..
Betul tak baby tu dah tak duduk gaduh lagi? Dia cuba sedaya upaya untuk duduk diam and mengdengar ayat2 suci Allah..

Sebenarnya banyak lagi kisah Big ni, ibu tak ada kekuatan lagi untuk bercakap benda2 yang tak logik bagi kebanyakan orang ni.


Rahsia Anugerah Juara Lagu 2010

 

Dah tengok vidio ni? First, ibu pun terkejut jugaklah... Kenapa semua ini terjadi dalam Negara kita yang diishtihar Negara... 

Sepatutnya semua ini tak berlaku pada orang kita... tapi kenapa masih terjadi? Adakah kerana ceteknya tentang agama ataupun membiarkan sahaja agama islam kita di tindas dek kepuasan hati and nafsu?  


Bob Kuman jatuh sakit

Tadi, masa ibu keluar beli ikan, terkejut ibu dengar orang-orang kat rumah bercakap pasal bob jatuh sakit.. dalam hati ibu tertanya2 betul ker? sakit apa? bila ibu tanya diorang, diorang kata tak tahu.. apa lagi, selesai jer beli ikan tadi, terus ibu tengok kat google pasal bob.. rupanya betul bob jatuh sakit..

Pelakon dan pelawak popular, Bob Kuman kini terlantar dan mengalami kesukaran untuk bergerak di kediaman beliau di Seksyen 11, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Berita ini dikongsikan oleh wartawan, Mazidul Akmak Sidik dalam artikel yang ditulisnya dalam blog beliau [klik di sini].

Bob juga sempat berkongsi cerita tentang tahap kesihatannya yang menurun sejak terjatuh di set penggambaran drama ‘Jangan Pandang Belakang Congkak’ di Hulu Langat sekitar tahun 2011 lalu.

Bob menjelaskan, dengan kos rawatan mencecah RM7000, pihak penerbitan drama tersebut tidak tampil menghulurkan bantuan. Sehingga kini, bob hanya mampu melunaskan separuh daripada kos rawatannya itu.

Lebih mengharukan, Bob juga berkongsi cerita bahawa dia hanya mempunyai RM36 sahaja dalam akaun banknya.

Penyakit sebenar Bob Kuman tidaklah diketaui dan keadaan bob nampaknya memang agak teruk. Beliau sekarang tidak boleh bergerak dan terpaksa bernafas menggunakan mesin oksigen.
 
Ibu sekeluarga mendoakan agar kesihatan Bob bertambah baik dan dapat mewarnai kembali industri seni negara. Ingatlah.. sakit itu datang dari Allah dan sihat itu pun datang jua darinya... 
Ibu harap bob dapat bersabar dalam menempuh ujian Allah ini.. mungkin ini cara dia memberi kasih sayangnya kepada kita.. cuma kita kenalah sentiasa ingat dan bergantung kepadanya... insyaallah hidup kita diredhai olehnya...

Kepada yang ingin menghulurkan bantuan, di sini MH Online sertakan nombor akaun bank Bob Kuman (HUSNI MOHD RAWI – Maybank – 112371007047).


Info Buku Merah - Untuk Ibu Mengandung



Tadi ibu pergi buat ultra-sound kat kklinik Air Jernih. Tiba2 timbullah idea nak bagi info pasal benda2 yang tertulis dalam buku merah tu.

1. LK/LR - Lawatan Rumah/Lawatan Klinik 

2. Alb - Albumin (biasanya NIL). Albumin adalah protein yang ada dalah darah yang diperlukan oleh tubuh untuk memelihara dan memperbaiki jaringan. Selama proses dialysis, albumin dalam darah membantu pembuangan cairan dengan cara menarik cairan yang berlebih dalam jaringan kembali ke dalam darah untuk kemudian disaring oleh ginjal buatan (dialyzer). 

3. Gula - Kandungan gula dalam darah 

4. HB (gm%) - Hb atau Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Adalah penting bagi ibu hamil mengetahui tahap Hb mereka.. di manakah tahap Hb anda?
  • Hb < 9 gm% - Normal
  • Hb 9 - < 11 gm% - Anemia Sederhana
  • Hb > 11 gm% - Anemia Yang Teruk
Apa itu ANEMIA?
Anemia merupakan keadaan kekurangan hemoglobin (Hb) di dalam sel darah merah. Apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen). Jadi kepada ibu hamil yang mengalami anemia, ibu-ibu perlu tahu mengenai kesan-kesan anemia dan tips pemakanan yang sesuai bagi membantu kembali ke tahap Hb Normal.

5. Berat Badan (kg) - Berat badan ibu-ibu tidak sepatutnya melebihi 80kg sebelum deliver. Kalau lebih dapat merah laaa. Ibu2 mungkin perlu menjalani ujian MOGTT. MOGTT adalah ujian kandungan gula bagi membuat diagnosis diabetis. Ibu2 kena minum air gula. Bacaan akan diambil sebelum dan selepas minum air gula.

Kalau nak tau info lebih lanjut cara nak ukur berat badan optimum semasa hamil ni, sila baca dari blog ini.

6. Tekanan Darah - boleh dikatakan antara ujian terpenting yang menentukan ibu2 PERGI HOSPITAL KE TIDAK.... :p Tekanan darah normal 120/70, lebih dan kurang dua2 bahaya. Nak info lagi? Sila ke sini, kalau nak info cepat dan tepat, sila ke sini. :p

7. Tempoh Hamil (ming.) -  Kalau tak ingat tarikh akhir haid biasanya akan dicatat USOD. Tiada kena mengena dengan pak usop ataupun Mohd Yusop. Apatah lagi Usop Sontorian. USOD = Unsure Of Date

8. Tinggi Rahim (cm.) - Biasanya diukur dengan tape je kalau kat klinik desa. (ikut pengalaman ibu la..) Info lanjut sila klik link di no 6.

9. Kedudukan/Presentasi - Kedudukan janin dalam kandungan samada kedudukan normal, menyongsang, menyerong, atau melintang. Kalau klinik desa nurse pegang perut je boleh tau.

10. Jantung - kadar bip jantung janin anda seminit. Cth : 152/min.

11. Gerak Janin - +/+ laaaa, mass laa. Ibu pun tak paham. Tapi mengikut apa yang diberitahu, kotak ni untuk merekod pergerakan baby kita, aktif ke tidak

12. Masalah dan pengendalian - sini akan ditulis rekod nasihat yang diberi, senarai ubat, masalah ibu2, risiko yang ibu2 hadapi, dan temujanji/rujuk doctor.

13. Tarikh temujanji - Jangan lupa sentiasa check column ni.

14. Tandatangan - Jangan lupa dapatkan autograf JM @ Dr ibu2 kerana siapalah mereka tanpa peminat.










Friso Go Explore! Contest

Hello everybody ...
Sudahkah ibu-ibu menyertai Pertandingan Go Friso Explore!
 
Ibu-ibu boleh memenangi percutian idaman untuk 4 orang ke Los Angeles, Amerika Syarikat plus tiket PERCUMA untuk melawat Magical Kingdom! 
  
Bukan itu jer... Banyak lagi hadiah besar yang di tawarkan untuk di menangi!

Jangan ketinggalan!!  ibu-ibu juga boleh menyertai program pengalaman Membesar Bersama anak-anak seumur hidup .  
 
At least boleh jugak anak-anak enjoy and luangkan masa untuk anak-anak... nak2 untuk ibu-ibu yang sibuk bekerja seharian suntuk...
 
Untuk maklumat lanjut, ibu-ibu boleh ke: http://on.fb.me/GoExplore!
 
Jangan lepaskan peluang ini! kepada para-para ibu! Cepat-2 masuk peraduan ni k!!
                                                  

Gempa Bumi 8.7 Skala Ritcher di Aceh

KUALA LUMPUR : Gempa bumi berukuran 8.9 magnitud dicatatkan pada jarak 465 kilometer barat daya Bandar Aceh, sebentar tadi.

Susulan kejadian itu, Agensi Geofizikal Indonesia mengeluarkan amaran tsunami.

Kawan-kawan semua sila jauhi pantai buat masa ni - Mr.Zam Extreme


[ Gempa Bumi 8.7 Skala Ritcher Goncang Aceh, 11 April 2012 ]


Indonesia - Gempa di Aceh 8.7 SR, 11 april 2012 Baru saja terjadi gempa dengan kekuatan 8.7 skala ritcher, di dekat pulau sumatera. Gempa terjadi di sekitar lautan. Kami belum mendapatkan info secara lengkap, Informasi ini masih akan terus kami update.


Berita terbaru menyatakan bahwa beberapa waktu yang lalu terjadi gempa dengan kekuatan 8.7 skala ritcher, yang berpusat di dekat pulau sumatera. Gempa terjadi di sekitar lautan. Gempa bumi mengguncang Banda Aceh pukul 15.39. Guncangan terasa kuat dan menerus. Gempa yang terjadi saat ini berpotensi tsunami.Gempa juga dirasakan di Padang hingga Bengkulu.

Menurut Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika gempa ini berpotensi tsunami dengan kedalaman lebih kurang 10 Km.


Aceh gempa bumi, Indonesia keluar amaran tsunami - 11 April 2012


JAKARTA - Indonesia mengeluarkan amaran tsunami ekoran gempa bumi kuat melanda wilayah Aceh sebentar tadi.


Gegaran pada ukuran 8.7 turut dirasai di kawasan Lembah Klang - Kuala Lumpur, Petaling Jaya dan Shah Alam serta di utara Semenanjung - Pulau Pinang, Perlis dan Perak.


Antara negara2 yang terkena tempias gegaran di Acheh jam 4.45 petang (Waktu Malaysia) tadi.


Indonesia

India

Sri Lanka

Australia

Myanmar

Thailand

Maldives

United Kingdom

MALAYSIA

Mauritius

Reunion

Seychelles

Pakistan Somalia

Oman

Madgascar

Iran

UAE

Yemen

Comores

Bangladesh

Tanzania

Mozambique

Kenya

Crozet Islands

South Africa

Singapore


#Di Malaysia kemungkinan Tsunami berlaku di Georgetown (P.Pinang), Port Dickson (N.Sembilan), dan di kawasan2 berhampiran pantai yg lain.


INFO DARI babyibu
: Amaran tsunami di bandar acheh ditarik balik

Peraduan Warkah Buat Ibu Sudah Bermula

Sempena sambutan Hari Ibu pada 13 Mei depan, Resorts World Genting dengan kerjasama akhbar Kosmo! menganjurkan peraduan Warkah Buat Ibu bermula 6 hingga 30 April ini.

Naib Presiden Perhubungan Awam dan Komunikasi Resorts World Genting, Katherine Chew berkata, orang ramai yang ingin menyertai pertandingan itu perlu klik butang Like pada akaun Facebook Awana Hotels & Resorts dan Kosmo Online bagi melayakkan diri sebagai peserta. Sila like FB Awana Hotels & Resorts, FB Kosmo Online untuk menjadi peserta.

“Peserta peraduan itu kemudian perlu menghasilkan sepucuk surat tidak melebihi 200 patah perkataan berdasarkan pengalaman mereka bersama ibu masing-masing.

“Surat itu pula perlu ditulis berdasarkan mana-mana enam tema yang telah ditetapkan sepanjang tempoh peraduan itu sebelum die-melkan kepada publicrelations@rwgenting.com,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Peserta-peserta peraduan Warkah Buat Ibu anjuran Resorts World Genting dan Kosmo! diberi kebebasan untuk menulis karya masing-masing di dalam bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris.

Pengurus Perhubungan Awam dan Komunikasi Resorts World Genting, Syahrul Zuhara S. A. Kamal berkata, isu bahasa tidak seharusnya menjadi kekangan bagi para peserta untuk menterjemahkan kreativiti dan perasaan mereka untuk menyertai peraduan itu.

“Menyedari hakikat rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai lapisan bangsa, kami mengambil keputusan untuk memberi kebebasan berbahasa kepada para peserta sewaktu menyertai peraduan ini,” katanya ketika dihubungi semalam.

Menurutnya, setakat ini, penyertaan amat memberangsangkan malah reaksi positif dapat dilihat menerusi laman Facebook apabila orang ramai mula berkongsi maklumat mengenai peraduan tersebut dengan rakan siber mereka.

Peraduan Warkah Buat Ibu menetapkan peserta menulis sepucuk surat yang tidak melebihi 200 patah perkataan mengikut enam tema pilihan yang akan berakhir pada 30 April ini.

Bermula pada 9 April lalu, Mengembara bersama ibu dipilih sebagai tema untuk minggu kedua.

Mimpi pelajar UIA berjumpa Nabi Muhammad S.A.W

      Luangkan masa kalian untuk membaca.. ambil peringatan dari Baginda
      Nabi sempena keputeraannya tahun ini.. tunjukkan kecintaan pada
      Rasulullah s.a.w...

      Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

      Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat
      berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad
      s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos
      2006.

      Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud
      'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda,
      Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan
      mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara
      kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23
      tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.
     

Kisah Ular Hitam Menunggu Mayat

(Kisah Benar)
SUATU cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah. Kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika atau majalah-majalah tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.


Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia.Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer dari Masjidil Haram selepas solat zuhur.Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati seekor ular yang berwarna hitam sebesar paha bersisik tebal telah berada di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut).


Subhanallah … keadaan ular tersebut amat mengerunkan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya) .Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya ular hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ.


Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan serta mengangkat ular tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu (yang peliknya ular hitam itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka).Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk meluru ke dalam kubur wanita itu.MasyaAllah (seperti menjunam ke dalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur).


Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana ular hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu. Subhanallah... Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan solatnya.


Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah

Kemudahan Gugur Kandungan


Tengoklah apa yang terjadi pada manusia akhir zaman. Sudah tiada nilai moral yang baik menguasai diri.. kenapa semua ini terjadi? Adakah salah ibu-bapa yang mendidik mereka? Adakah salah kawan2 yang menghasut mereka? Adakah salah cikgu kerana tidak mengambil peduli tengtang dirinya? Ataupun memang ada yang tak kena dengan dirinya sendiri....

Walaupun apa puncanya.. Bagi ibu tiada kata 'terlambat' untuk kita semua membaiki diri dan bertaubat meminta keampunan kepada Allah S.W.T diatas segala dosa yang telah kita lakukan kerana pintu taubat sentiasa terbuka untuk orang2 yang mahu bertaubat..

Pesan ibu, biila dah taubat tu... biarlah taubat nasuha ( berjanji tidak akan mengulangi kesilapan lalu lagi ). Insyaallah hidup kita di berkati Allah Yang Maha Esa. Sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang..

Bila kita sebut tengtang hukumnya pula, hukum pengguguran kandungan itu sendiri memang wajib difahami dengan baik oleh kaum muslimin, sama ada dari kalangan pengamal perubatan mahupun masyarakat amnya.  Sebab bagi seorang muslim, syariat Islam merupakan kayu ukur bagi seluruh perbuatannya.  Selain itu mengikatkan diri dengan syariat Islam adalah kewajiban bagi seorang muslim sebagai bukti keimanannya terhadap Islam. 
Allah SWT berfirman: Maka demi Tuhanmu, mereka pada hakikatnya tidak beriman sehingga mereka menjadikan kamu (Muhammad) sebagai pemutus perkara yang mereka perselisihkan di antara mereka.” [Qs. an-Nisaa` (4): 65]. “Dan tidak patut bagi seorang mu`min laki-laki dan mu`min perempuan, jika Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, kemudian mereka mencari pilihan (yang lain) dalam urusan mereka.” [TQS. al-Ahzab (33): 36].


Maka, ibu serulah kepada semua kaum hawa yang dah terlanjur... Bertaubatlah sebelum melakukan tindakan yang bodoh walaupun tiada sesiapa yang tahu kerana dengan tindakan kita itu, kita akan disoal siasat di alam barzah kelak... So, macam mana kita nak jawab kelak? Setiap perkara yang kita lakukan akan dihintung walaupun sekecil zarah. Jadi renung2 kanlah yer...


Insiden Kampung Kerinchi


KUALA LUMPUR: Proses pembersihan penduduk flat PKNS Kampung Kerinchi dicemari insiden pergaduhan apabila tiga aktivis mahasiswa terlibat bersama anggota yang didakwa dari NGO, Pekida.
Tiga aktivis mahasiswa terlibat ialah Adam Adli, Safwan Anang dan Ekhsan Bukhoree. Difahamkan Ekhsan kini ditahan di Balai Polis Lembah Pantai.
Insiden pergaduhan itu bermula apabila wujud provokasi dari kumpulan Pekida terbabit ketika ketiga-tiga mahasiswa berkenaan berada di tingkat 3, iaitu salah satu flat yang akan dirobohkan.
Kedengaran kumpulan terbabit menjerit ‘turun Adam Adli’ dan apabila Adam dan tiga rakannya lain turun dari flat itu, mereka diserbu dan tercetusnya pergaduhan.
Adam ditumbuk di bahagian mata sebelah kiri dan keadaan mulai kecoh sehingga dileraikan anggota polis.
Keadaan yang mulai tegang dileraikan polis sehingga beberapa minit kemudian, FRU mulai kelihatan untuk mengawal keadaan sekitar.
Proses pembersihan flat Kerinchi ini sepatutnya dijalankan awal pagi ini, namun mendapat bantahan daripada 34 penduduk yang masih enggan berpindah atas sebab tertentu.
Mereka memohon menangguhkan tarikh mengosongkan flat berkenaan sehingga 1 Julai untuk mereka membuat persediaan untuk berpindah.
 

There was an error in this gadget