Ragam Anak-anak

Assalamualaikum…
Semua teman-temanku…
Macam mana keadaan pada first school hari tu?
Anak-anak macam mana, ok tak?

Menangis takut kena tinggal?
Malu tersipu-sipu?
Ternganga melopong sampai lalat masuk?
Terkencing takutkan cikgu dan kawan-kawan?

Ada jugak yang banyak celoteh…
Ada yang senyap seribu bahasa tanpa suara…
Ada yang tak pandai menulis dan membaca…
Ada juga yang cerdik pandai…

Inilah antatra ragam anak  kecil yang baru melangkah ke alam persekolahan...
Lucu kan? Lucu tak lucu, cuba kita ingat balik masa kita kecil-kecil dulu…
Ragam apa yang ada pada kita ye agaknya?
Ada yang sama tak?

Kalau ada,
Masih nak gelakkan anak kita atau anak orang ker?
Jangan gelak tau! Kita pun macam tu juga dulu…
Ketika keadaan macam nilah peranan seorang ibu dan ayah amat diperlukan…

Seminggu ni happy lah diorang cuti panjang…
Bila cuti aje, start lah malas nak belajar
Puas kena marah, bukannya nak dengar…
Dalam kepala tahu nak main jer…

Whatever… Important
set time for learning and playing…
very important mengaji Al-Quran tak boleh tinggal.

Pesan ibu pada semua anak-anak ibu…
Belajarlah rajin-rajin…
Jangan lupa jasa kedua ibubapa

Carilah ilmu dunia dan juga akhirat…
Insyaallah hidup di berkati yang Maha Esa
Amin……..


0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget