Pindah Rumah

Hello Everybody!!!
Alhamdulillah... Lastly, ibu selamat pindah rumah baru. Lega rasanya hati... Baru seminggu ibu pindah. So, banyak lagi barang yang nak kena kemaskan... Macam-macam benda lagi nak kena beli. Yelah... nama pun baru pindah kan? 

First, kurang selesa jugak. Tak biasa lagi lah katakan... Now, dah ok sikit but masih lagi janggal. I'm very tired time pindah randah ni. Macam mana tak letih. Pindah berulang kali.

Dari perak pindah ke Kg Pulau Musang, Terengganu. Take long time. kalau diikutkan 5jam jer... tapi jadi 7jam atas jalan. Stop for eat, stop change pampers, stop solat. Biasalah anak ramai... Bukan macam first married dulu, dua orang aje. Now 6people...

Alhamdulillah semuanya selamat sampai. Last month ibu kan ada cerita story  back to Terengganu.. Kiranya dua bulan jugaklah tinggal kat rumah kedua ibubapa sebelum pindah rumah baru. 

And then pindah lagi... Dari Kg Pulau Musang pindah ke Kg Durian Burung pulak. Kalau nak diikutkan, dekat sangat. Just selang dua Kg jer but bila nama pindah ni, mesti letih jugaklah... Kalau orang yang dah biasa pindah randah ni, tahulah macam mana... 

Whatever, ibu bersyukur diatas segala rahmat tuhan kepada ibu. Ibu redha dengan perjalanan hidup ibu yang telah tertulis... Ibu cuma berharap, moga-moga ada cahaya yang bersinar dalam keluarga ibu di tempat baru. 

Kawan-kawan doakanlah kebahagian ibu yer!! 
Ibu juga akan doakan kebahagian kawan-kawan. 
Moga kita semua dimurahkan rezeki. Amin...

Ragam Anak-anak

Assalamualaikum…
Semua teman-temanku…
Macam mana keadaan pada first school hari tu?
Anak-anak macam mana, ok tak?

Menangis takut kena tinggal?
Malu tersipu-sipu?
Ternganga melopong sampai lalat masuk?
Terkencing takutkan cikgu dan kawan-kawan?

Ada jugak yang banyak celoteh…
Ada yang senyap seribu bahasa tanpa suara…
Ada yang tak pandai menulis dan membaca…
Ada juga yang cerdik pandai…

Inilah antatra ragam anak  kecil yang baru melangkah ke alam persekolahan...
Lucu kan? Lucu tak lucu, cuba kita ingat balik masa kita kecil-kecil dulu…
Ragam apa yang ada pada kita ye agaknya?
Ada yang sama tak?

Kalau ada,
Masih nak gelakkan anak kita atau anak orang ker?
Jangan gelak tau! Kita pun macam tu juga dulu…
Ketika keadaan macam nilah peranan seorang ibu dan ayah amat diperlukan…

Seminggu ni happy lah diorang cuti panjang…
Bila cuti aje, start lah malas nak belajar
Puas kena marah, bukannya nak dengar…
Dalam kepala tahu nak main jer…

Whatever… Important
set time for learning and playing…
very important mengaji Al-Quran tak boleh tinggal.

Pesan ibu pada semua anak-anak ibu…
Belajarlah rajin-rajin…
Jangan lupa jasa kedua ibubapa

Carilah ilmu dunia dan juga akhirat…
Insyaallah hidup di berkati yang Maha Esa
Amin……..


There was an error in this gadget