Kisah Melahirkan Adik 3

Tidak Dapat Mengelak

Kali ni, ada 'orang yang tidak dapat mengelak' dari memegang baby kerana terpaksa pegang sementara kak illa selesaikan ibu for placenta out. Selesai je, baru kak illa take back dari tangan orang tersebut untuk di bawa naik ke atas klinik.

Setelah semuanya selesai, ibu di bawa menaiki ambulance pergi ke Poliklinik untuk dijahit. Bayangkanlah, lepas 1jam beranak baru nak kena jahit. Sakit beranak pun dah hilang. Masa lahirkan abang dulu tak rasa sakit sangat kena jahit sebab masa tu masih rasa lagi sakit bersalin. Ni siap boleh jalan laju lagi. Tapi masa jahit tu, kamain sakit lagi. Alhamdulillah ibu dapat tahan rasa sakit tu tanpa dibius.

Terkejut jugak nurse tu sebab ibu boleh sembang lagi dengan nurse dan kak illa masa dia jahit tu. Dia kata, biasanya perempuan lain mesti minta dibius ataupun mesti jerit dan menangis sakanlah... Cuma yang last tu, sakit sikit. Tapi takdelah sampai keluar air mata.

Setakat ni tiada lagi air mata sakit bila lahirkan abang, kakak and adik. Air mata happy adalah. Cuma bila lahirkan big ada sekali ibu nangis iaitu lepas doktor koyak balut kat tempat operation tu. Dia jelah lain sikit. Next story about Big Al ibu'll tell you all.

Cerita pasal tidak dapat mengelak ni sebenarnya ‘Ayah’ yang ibu maksudkan. Dia tak berani pegang baby kalau belum masuk 4bulan ke atas. Gayat katanya. Takut patah laa. Akan tetapi time adik lahir, dia tidak dapat mengelak kerana terpaksa pegang jugak. At least, ada jugak pengalaman atau rasa pegang newborn. Start dari situlah dia jadi berani and berani terlebihlah pulak.

Setelah selesai jahit menjahit, ibu terus pulang ke rumah. Lega rasa bila sampai rumah..
Apa lagi, terus ibu baring sebab dah letih sangat. lagipun tak dapat bergerak banyak sebab banyak sangat kena jahit. Dua tiga hari lepas tu, adik kena kuning atau jaundis.
Kena pergi check-up hari-hari untuk tengok result samada makin tinggi atau turun. Tapi tak turun-turun, makin naik adalah.

Dalam keadaan begitu ayah terpaksa pergi bawa adik check jaundis tanpa ibu. Sampai pergang steering ngan masuk gear sebelah kanan (macamana tu?), kiri pegang adik. Ibu cukup bimbang, bahaya tu... Ayah kata ibu kena yakin dengan dia. Apa-apa pun ibu berserah pada yang maha kuasa. Kadang–kadang  je ayah bawa macam tu. Bila dah terpaksa, semua boleh jadi. Kadang-kadang minta tolong Makcik Ramlah, Mak Ngah, dan pekerja-pekerja lain temankan ayah.

Ada jugak ibu pergi time ibu sihat sikit. Kesian tengok adik kena suntik kat kaki. Dia tak menangis pulak walaupun suka menangis dalam tempoh membesar. Tapi dalam bab suntik menyuntik ni, abang paling terer sebab tak pernah menangis setiap kali disuntik. Yang paling ibu bangga dengan ayah, ayah boleh jaga kami sekeluarga ketika ibu sakit. A


Allah SWT selalu menduga hambanya supaya selalu mengingatinya. Cukup seminggu check-up jaundis, adik terpaksa dihantar ke hospital kerana result jaundis tinggi. So, menetap lah ibu di sana untuk temankan adik. Siang ibu jaga, bila malam ibu minta tolong pada nurse panggilkan ibu jika adik menangis nak susu.

Nurse-nurse kat situ semua dah kenal rapat dengan ibu sebab dulu ibu duduk lama kata wad tu temankan kakak. Diorang semua dah macam kawan rapat. 
Masuk hari ketiga adik dah dibenarkan pulang. Jaundis dah tiada. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar...


0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget