Isu Arak Di Malaysia

Aha, tentu ada kawan2 ibu yang dah baca post ibu semalam. Ini sambungannya. Kalau tak baca  lagi sila klik sini. OIC ramai rupanya peminum arak kat negara kita. Nasib baik diorang bayar cukai, kalau tak rugi negara kita. Agaknya dari kisah pemabuk inilah timbul cadangan untuk ambik cukai dari judi dulu. Sampaikan ada orang yang merayu untuk tidak dijual secara mudah. Bukan tak jual, jangan jual secara mudah. Itu je, tapi cakap boleh laa, nak buat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dari segi sosio ekonomi, pentadbiran, pelancongan dsb. Kalau nak buat mcm Brunei agaknya ramai tak yang menentang ???
KUALA LUMPUR, 29 Mac: Biarpun mempunyai bilangan rakyat hampir 26 juta sahaja, namun Malaysia adalah antara 10 negara tertinggi dalam pengambilan arak di dunia, kata Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud. Mendedahkan perkara itu di Dewan Rakyat lewat petang ini, beliau berkata, rakyat negara ini membelanjakan sebanyak USD500 juta iaitu lebih kurang RM1.75 bilion bagi pembelian minuman keras.
“Penjualan beer berkembang di antara 5 hingga 7 peratus setahun melebihi kadar pertumbuhan penduduk iaitu 2.4 peratus, manakala umur purata ketagihan arak ialah 23 tahun,” dedahnya lagi sewaktu membahaskan Titah Yang di-Pertuan Agong. Menurutnya, pengambilan alkohol di kalangan remaja khususnya di bawah umur 18 tahun semakin meningkat iaitu kira-kira 45 peratus, dan mereka mengambilnya secara berterusan.
Antara faktor peningkatan itu, jelasnya kerana mungkin arak jenis beer sangat mudah diperolehi di kedai-kedai. Lebih membimbangkan apabila pendedahan arak dibuat di peringkat umur yang lebih awal. Beliau sewaktu mengemukakan satu kajian, 19 peratus di kalangan pelajar sekolah menengah mengaku pernah meminum arak, manakala 1 peratus mengaku mengambilnya secara berterusan.
“Dalam satu kajian yang dilakukan ke atas pesakit yang dimasukkan ke hospital KL pada tahun 1993, 48 peratus daripada yang ditanya mengaku minum arak. “Satu pertiga ketagih arak, 61 peratus adalah Cina, 60 peratus India dan 30 peratus Melayu,” katanya lagi. Jelasnya lagi, kerajaan dilihat tidak memberi perhatian sewajarnya kepada isu ketagihan arak dan sering mengatakan ianya isu kaum India.
Arak juga jelasnya, dibuktikan bukan sahaja :
  1. membahayakan kesihatan
  2. menyebabkan gejala sosial
  3. kos rawatan penyakit disebabkan arak juga lebih tinggi berbanding pendapatan penjualannya.
“Negara kita dalam fasa lima mengaku bahawa Islam adalah agama Persekutuan, apakah menyebabkan dadah kita panggil najis dan sekiranya didapati mengedar dadah boleh dihukum gantung sampai mati.
“Tapi minuman keras, nikotin pada rokok, diberi layanan yang lain dan boleh didapati dengan berleluasa. Atas alasan apakah minuman keras tidak dimasukkan sekali dalam akta dadah merbahaya sedangkan kesannya atas kehidupan rakyat begitu meluas sekali,” soalnya lagi.
Trend di Asia, katanya menunjukkan peningkatan ketara setiap tahun berbanding trend di negara Eropah yang semakin menunjukkan penurunan akibat kempen mereka yang agresif.  Peningkatan di negara ini juga, jelasnya akibat undang-undang terlalu longgar seperti Akta Aksais Seksyen 32 (1)(a) dan (b) mengecualikan penjualan todi dan beer dalam tin dan botol. “Apabila saya menang di Kota Raja, saya didatangi sekumpulan India dari golongan pertengahan dan rendah.
“Mereka meminta tolong saya supaya memastikan arak dan todi tidak dijual secara mudah di kedai-kedai runcit,” katanya. Mengulas lanjut beliau berkata, arak dan todi di kedai-kedai runcit pada waktu ini boleh diperolehi dalam plastik dengan harga RM2 atau RM3.

Larangan Arak - Malaysia vs Brunei

Asslamualaikum.. bukan niat Ibu untuk menjatuhkan air muka sesiapa, tetapi memang niat Ibu untuk membanding-bandingkan dua golongan ni. :P

Keratan paper ni cuma untuk membezakan ketegasan pemimpin Islam Brunei dengan pemimpin2 lain termasuk pemimpin kita sendiri. Pemimpin Islam Brunei takutkan laknat Allah, berkata2 tentangnya dan terang-terangan menyatakan pendirian mereka kepada dunia.

Kemudian, cuba fikir sejenak kepada apa yang tengah berlaku di negara kita, what happened? Takutkan kejatuhan pangkat? Takut dengan pemimpin lagi tinggi? Atau saja nak buat gimik politik? Bercakap berapi2 tapi time nak laksanakan, kena fikirkan macam2, berbilang kaum la, pelancongan laaa. Tak mengapa, sebab kita ada phrase yang amat hebat untuk sentiasa diucapkan....

AKU INSAN YANG LEMAH, APAKAN DAYAKU.... (tu pun separuh tumpang lirik lagu orang)

kuat yang macam mana sebenarnya yang kita tunggu-tunggu????????? Cuba kita fikir2kan, apa yang nabi sabdakan dulu, ketakutan terhadap kehilangan dunia sedang melanda kita di Malaysia, tak kira awak UMNO, PAS, DAP, MCA, MIC, KEADILAN, dan berbagai-bagai lagi. Tiada siapa pun terlepas... cuma kita terlepas pandang sebab topeng untuk tutup muka sebenar kita boleh dibeli dengan harga murah, kalau tak cukup duit nak beli boleh pakai manila kad, draw sikit, then pakai......





Lawak Bersama Pak Abu

Hari ni ibu nak kongsi lawak Pak Abu dengan kawan-kawan. Lagak Pak Abu yang lucu betul-betul buat ibu ketawa. Boleh tersenyum seorang diri dibuatnya. Kisahnya begini....

Suatu hari, masuk seorang pemuda bernama Apai ke warung Pak Abu. Apai berpakaian smart, siap dengan spek mata hitam lagi. Pak Abu pun tertarik hati untuk berborak dengan Apai.

Pak Abu   : Anak ni kerja apa?
Apai        : Saya seorang ‘logic thinker’ pak cik.
Pak Abu   : Logic thinker? Kerja apa benda tu?
Apai        : Hmm... susahlah saya nak terangkan pada pak cik. Nanti pak cik tak faham!
Pak Abu   : Cubalah bagi satu contoh kat pak cik nak oi!
Apai        : Okey senang saja. Mula-mula saya nak tanya dulu, pak cik ada akuarium di rumah?
Pak Abu   : Oh! Ada! Ada...
Apai        : Kalau begitu, logiknya mesti pak cik ada bela ikan, kan?
Pak Abu   : Betu! Ada macam-macam jenis ikan dalam akuarium pak cik.
Apai        : Kalau begitu, secara logiknya pak cik ni sayangkan haiwan.
Pak Abu   : Betul tu! Hmm! Pak cik memang sayangkan ikan-ikan pak cik tu.
Apai        : Kalau haiwan pun pak cik sayang, apatah lagi anak pak cik. Mesti pak cik sayang, kan?
Pak Abu   : Eh! Mestilah pak cik sayangkan anak-anak pak cik.
Apai        : Secara logiknya, kalau pak cik ada anak, bermakna pak cik ada isteri, kan?
Pak Abu   : Sudah tentu. Isteri pak cik seorang wanita yang cantik dan bijak.
Apai        : Bagus! Bagus! Bermakna secara logiknya, jika pak cik ada isteri dan anak, sudah tentu bermaksud pak cik tidak ‘mati pucuk’ kan?
Pak Abu   : Haha... begitulah lebih kurang ‘logic thinker’ tu pak cik!
Pak Abu   : Oooh... macam tu. Barulah pak cik faham sekarang. Senang  aje ye!

Setelah Apai pergi, jiran Pak Abu iaitu Pak Kasim datang berbual dengan Pak Abu pula.

Pak Kasim  : Eh! Tadi saya tengok Pak Abu bukan main rancak borak dengan budak tadi tu. Borak pasal apa Pak Abu?
Pak Abu     : Oh! Tadi tu aku berborak pasal ‘logic thinker’!
Pak Kasim  : ‘Logic thinker’? Apa benda tu Pak Abu?
Pak Abu     : Ha, mari sini aku nak terangkan (dengan wajah over confidentnya). Mula-mula aku nak tanya dulu, kamu ada akuarium ke tidak?
Pak Kasim  : Tak adalah pulak Pak Abu! Kenapa?
Pak Abu     : Alamak... kalau kamu tak ada akuarium, logiknya tak ada ikan! Err.. logiknya ... Itu tanda kamu ‘mati pucuk’! (sambil menggeleng-gelengkan kepala).
Pak Kasim : Hai, takkan saya ‘mati pucuk’ pulak Pak Abu. Bukankah bini muda saya kat rumah tu tengah mengandung! (ketika itu bersama Pak Kasim 3 orang anaknya sedang menikmati hidangan)    

:P

Panduan Didik Anak

Tidak ada formula khusus mendidik anak kerana setiap anak adalah makhluk yang luarbiasa dan unik, yakni berbeza-beza di antara satu sama lain.Bagaimanapun, Rasulullah SAW menggariskan 4 tahap mendidik anak:

1. Tahap Pertama = Anak yang baru lahir sehingga mumayyiz (6 tahun). Hendaklah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang sepertimana haiwan menjaga anak.

2. Tahap Kedua = Anak berumur 7 tahun hingga baligh (14 tahun). Hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, disiplin dan beri tanggungjawab.

3. Tahap Ketiga = Anak berumur 15 tahun hingga dewasa (21 tahun). Hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi yang tidak bertentangan dengan syariat Islam.

4. Tahap Keempat = Anak berumur lebih daripada 21 tahun. Hendaklah para ibubapa memberi mereka kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat Islam. Ibubapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakan mereka terkawal.

Bob Lokman Yang Hensem

BOB LOKMAN: KALAU KORANG NAK MATI MALAM NI.... DATANG SINI!!!
Bob Lokman

Selesai solat Isyak aku diajak oleh Ustaz Akmal ke satu program seorang sahabat kami di Taiping, disitu pelbagai perkara dibincangkan oleh kami sambil jari jemari serta anak mata begitu asyik melayari FB.

Tiba2 Ustaz Akmal mendapt satu berita dr FB yang menyatakan bahawa Bob Lokman telah ditangkap oleh JAIS disebuah surau di Hulu Langat dan beliau diseret ke Balai Polis, sebaik mendengar berita tersebut aku terus menghantar message ke pada Bob Lokman samada betul atau tidak berita tersebut.

Selang 5 minit Bob menelefon aku. "Cepatnyerr sampai berita nie...". perkataan pertama yang keluar dari mulut beliau. "Biasalaa bang....zaman sekarang kan zaman teknologi." balas aku. "Betul kerr citer nie bang....cer citer cer citer...". gurau aku.

Bob pun memulakan ceritanya, menurut beliau apabila selesai sahaja menyampaikan tazkirahnya, beliau didatangi oleh seorang Pegawai Pejabat Agama sambil diiringi beberapa orang penguatkuasa (ada yang berambut merah katanya). seterusnya Pegawai itu menerangkan bahawa beliau telah melakukan kesalahan. "Apa kesalahan aku?". tanya bob.

"Encik didapati menyampaikan tazkirah tanpa tauliah dan ini melanggar perintah sultan". ujar Pegawai tersebut. Bob yang pada mulanya hanya mendengar kata2 dari pegawai itu terus menjawab "Dulu waktu aku jahat, korang buat tak tahu jer... sekarang bila aku nak jadi baik dan nak ajak orang buat baik, korang tahan-tahan aku pulak... jadi kalau korang nak tangok aku jadik jahat balik korang datang dekat sini, biar aku tunjukkan". ujar bob. "waktu nie aku tengook sumer kecik jerk..." bob bagitaw aku.....hi3

"Aku sanggup mati malam nie untuk pertahankan Islam, kalau korang pun nak mati jugak datang sini, tapi aku tak tau laa korang nak mati kerana apa". ujar bob lagi dalam keadaan seorang pun tak berani mendekatinya.

ada sorang pakcik tue cakap "Pertama kali saya tengok pegawai pejabat agama kena maki dengan orang" ujar bob kepada aku.

Adegan seterusnya ialah dibalai polis dimana beliau menyambung "Tazkirahnya" sehinggakan semua senyap tak terkata apa dan akhirnya beliau balik kerumahnya.

"Esok (hari ini) aku akan bagi tazkirah di sebuah surau di Batu Caves plak, ko tengok laa esok pegawai mana plak yang akan kena "tazkirah" dengan aku". ujar bob di akhir perbualan.

Harapan kita semua semoga abang Bob Lokman tabah dan cekal dengan ujian ini....Takbir!!!!

Kenal Allah Binasalah Diri

Jangan anda cari jasad bayi, anda tidak akan menjumpainya
Tetapi, sekali anda menjumpainya, anda tidak akan nampak selain dari bayi....
'DALAM TERANG IA SEMBUNYI'

'KACAULAH DODOL PADA TEPUNG SANTAN DAN GULA, JIKA KAMU BUANG TEPUNG KERANA BUKAN DODOL, BUANG SANTAN KERANA BUKAN DODOL DAN BUANG GULA KERANA KERANA BUKAN DODOL, NESCAYA KAMU CUMA AKAN MENDAPAT KUALI PANAS'

'JANGAN KAMU MENCARI ALLAH PADA ZATNYA, CARILAH ALLAH PADA SIFATNYA'

 'TIDAK KAMU MENGENAL ALLAH, SELAIN TERLEBIH DAHULU KAMU MENGENAL DIRI, SEKIRANYA KAMU MENGENAL ALLAH BINASALAH DIRI'

BERKATA SAIDINA ALI (RA), "TIDAK AKAN KUSEMBAH TUHAN YANG TIDAK KULIHAT"

Sembah sahabat kepada Rasululah,
"Ya Rasulullah, apakah amal yang terlebih pahalanya?"

Jawab Rasulullah,
"Ma'rifatullah"

Sahabat bertanya lagi,
"Ya Rasulullah, apakah amal yang terlebih mulianya"

Jawab Rasulullah,
"Ma'rifatullah"

Sahabat bertanya lagi,
"Ya Rasulullah, apakah amal yang terlebih manfaatnya"

Jawab Rasulullah,
"Ma'rifatullah"

Lalu sahabat bukan lagi bertanya tetapi isytira' (bangkang)
"Ya Rasulullah, kami bertanya pada amal, kenapa kamu menjawab pada ilmu?"

Sabda Rasulullah,
"Banyak beramal tanpa mengenal Allah, tiada manfaat
sedikit beramal dengan mengenal Allah terlebih manfaat"



Insya Allah, perkara-perkara ini akan dikupas terlebih lanjut oleh Tuan Haji Zulkifli (my hubby ahaks.. Tuan Haji) dalam blog terbarunya yang akan mula diterbitkan pada bulan hadapan . Semoga bakal pembaca blog ini akan dapat memahami lebih lanjut tentang siapa kita, wujud yang bagaimanakah kita, hebatkah kita, kayakah kita, perlukah kita rasa takut, apa itu usaha, dan pelbagai perkataan yang pernah terluah dari mulut kita dan terzahir di hati kita selama ini sehingga selalu mengheret kita semua ke lembah syirik.  Insya Allah, kupasan secara ringkas tentang usul, feqah dan tasawuf ini akan dibawa oleh Tuan Haji dengan cara yang paling lembut dan mampu diterima akal manusia biasa, mahupun orang yang tidak pernah percaya kewujudan Tuhan. Insya Allah sampai masa nanti, ibu akan publishkan linknya. :D



Pandangan Manusia vs Pandangan Allah

bila kita ikut peraturan,ada orang kata kita SKEMA
bila kita langgar peraturan,ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN
bila kita tegur dengan baik,ada orang kata kita ni BAJET BAGUS
bila kita tegur dengan kasar,ada orang kata kita ni KURANG AJAR
bila pakai sopan-sopan,ada orang kata 'KAMPUNG GILERR'
bila kita bagi nasihat,ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG,BOLEH?!"
bila kita sindir-menyindir,ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?"
bila kita tolong buat kerja,ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"
bila kita tak tolong apa-apa,ada orang kata "APASAL PEMALAS SANGAT NI?NAK TOLONG PUN SUSAH?

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita.Apa yang kita buat semua salah.Semuanya tak betul di mata mereka.Kalau buat salah sudah tentunya salah,tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.
Kputusan yang kita ambil,langkah yang kita mula.Perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan ALLAH SWT terhadap kita,bukan pandangan manusia yang di ciptakan oleh ALLAH SWT.dan kita takkan boleh tutup mulut orang sampai dia mati.kita takkan boleh tutup mulut orang sampai dia mati.

Kisah Melahirkan Adik 3

Tidak Dapat Mengelak

Kali ni, ada 'orang yang tidak dapat mengelak' dari memegang baby kerana terpaksa pegang sementara kak illa selesaikan ibu for placenta out. Selesai je, baru kak illa take back dari tangan orang tersebut untuk di bawa naik ke atas klinik.

Setelah semuanya selesai, ibu di bawa menaiki ambulance pergi ke Poliklinik untuk dijahit. Bayangkanlah, lepas 1jam beranak baru nak kena jahit. Sakit beranak pun dah hilang. Masa lahirkan abang dulu tak rasa sakit sangat kena jahit sebab masa tu masih rasa lagi sakit bersalin. Ni siap boleh jalan laju lagi. Tapi masa jahit tu, kamain sakit lagi. Alhamdulillah ibu dapat tahan rasa sakit tu tanpa dibius.

Terkejut jugak nurse tu sebab ibu boleh sembang lagi dengan nurse dan kak illa masa dia jahit tu. Dia kata, biasanya perempuan lain mesti minta dibius ataupun mesti jerit dan menangis sakanlah... Cuma yang last tu, sakit sikit. Tapi takdelah sampai keluar air mata.

Setakat ni tiada lagi air mata sakit bila lahirkan abang, kakak and adik. Air mata happy adalah. Cuma bila lahirkan big ada sekali ibu nangis iaitu lepas doktor koyak balut kat tempat operation tu. Dia jelah lain sikit. Next story about Big Al ibu'll tell you all.

Cerita pasal tidak dapat mengelak ni sebenarnya ‘Ayah’ yang ibu maksudkan. Dia tak berani pegang baby kalau belum masuk 4bulan ke atas. Gayat katanya. Takut patah laa. Akan tetapi time adik lahir, dia tidak dapat mengelak kerana terpaksa pegang jugak. At least, ada jugak pengalaman atau rasa pegang newborn. Start dari situlah dia jadi berani and berani terlebihlah pulak.

Setelah selesai jahit menjahit, ibu terus pulang ke rumah. Lega rasa bila sampai rumah..
Apa lagi, terus ibu baring sebab dah letih sangat. lagipun tak dapat bergerak banyak sebab banyak sangat kena jahit. Dua tiga hari lepas tu, adik kena kuning atau jaundis.
Kena pergi check-up hari-hari untuk tengok result samada makin tinggi atau turun. Tapi tak turun-turun, makin naik adalah.

Dalam keadaan begitu ayah terpaksa pergi bawa adik check jaundis tanpa ibu. Sampai pergang steering ngan masuk gear sebelah kanan (macamana tu?), kiri pegang adik. Ibu cukup bimbang, bahaya tu... Ayah kata ibu kena yakin dengan dia. Apa-apa pun ibu berserah pada yang maha kuasa. Kadang–kadang  je ayah bawa macam tu. Bila dah terpaksa, semua boleh jadi. Kadang-kadang minta tolong Makcik Ramlah, Mak Ngah, dan pekerja-pekerja lain temankan ayah.

Ada jugak ibu pergi time ibu sihat sikit. Kesian tengok adik kena suntik kat kaki. Dia tak menangis pulak walaupun suka menangis dalam tempoh membesar. Tapi dalam bab suntik menyuntik ni, abang paling terer sebab tak pernah menangis setiap kali disuntik. Yang paling ibu bangga dengan ayah, ayah boleh jaga kami sekeluarga ketika ibu sakit. A


Allah SWT selalu menduga hambanya supaya selalu mengingatinya. Cukup seminggu check-up jaundis, adik terpaksa dihantar ke hospital kerana result jaundis tinggi. So, menetap lah ibu di sana untuk temankan adik. Siang ibu jaga, bila malam ibu minta tolong pada nurse panggilkan ibu jika adik menangis nak susu.

Nurse-nurse kat situ semua dah kenal rapat dengan ibu sebab dulu ibu duduk lama kata wad tu temankan kakak. Diorang semua dah macam kawan rapat. 
Masuk hari ketiga adik dah dibenarkan pulang. Jaundis dah tiada. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar...


Kisah Melahirkan Adik 2



Ketentuan Ilahi

Tanggaal 16.4.2008 tepat jam 5pagi, ibu terkejut dari tidur kerana kesakitan yang teramat sangat. Mungkin sudah sampai masa ibu bersalin. Apa lagi, terus ibu kejutkan ayah untuk memberitahu ibu dah sakit nak bersalin dan sudah tidak tahan lagi. Ayah masih lagi terpinga-pinga dan panic. Bila ayah dah sedar sikit, ayah terus panaskan enjin kereta dan keluarkan kereta dari parking. (kereta kancil ni beli khas untuk hantar ibu lahirkan adik).

Abang ngan kakak masih tidur. So, ayah angkat je abang dan kakak masuk dalam kereta. And then, baru ibu masuk di bahagian belakang. Senang sikit nak berbaring dibelakang walaupun sempit. Memang betul tekaan ibu, tak tahan duduk lama-lama pun. Tak sampai berapa minit je, terus ibu baring. Tak tahan, sakit sangat.

Baru dua batu bergerak, ibu dah tak tahan. Ibu cuba rasa, kepala dah keluar sikit. Ibu pun terkejut terus menjerit beritahu ayah.

“Ayah!! Kepala dah keluar!!”
“Tahan jap ibu!! Sabar! Sabar!”
“Cepatlah ayah! Cepatlah ayah! Dah tak tahan sangat dah ni...”
“Kita berhenti kat klinik desa jelah ibu..Tak sempat pergi hospital dah ni.”
“Suka hati ayah lah... Asalkan ibu boleh beranak cepat”
“Ibu tahan ye! Ayah bawa laju sikit.
“Dah sampai belum?”
“Sikitt lagi nak sampai.”
“Cepatlah ayah!!”
“Dah sampai dah. Nanti ayah panggil Kak Ila” (Nurse KD) 

Suasana masa tu kelam kabut, sampai terjaga abang  ngan kakak dari tidur. Diorang tengok je ibu kesakitan depan mata diorang. Ayah datang balik start kereta and parking betul2 depan klinik. Peranan kak illa sebagai jururawat masyarakat sangat bermakna dalam situasi begini. Setelah siap semua barang keperluan bersalin, kak illa terus suruh ibu push. Apa lagi, cepat-cepat ibu push. Terus keluar.

Tanggal 16.04.2008 @ 5.26am dengan berat 2.7kg, maka lahirlah si teruna sawo matang ini di dalam kereta dan di hadapan Klinik Desa. Alhamdulillah, sekali push sahaja dah keluar. Yelah, dari tadi lagi dia nak keluar. Ibu je yang duk tahan dia jangan keluar lagi. Adik ni lain sikit dari anak-anak yang lain. Masa ibu push tu, ibu ingat ibu dah tak dapat jumpa lagi semua orang sebab masa tu ibu macam berada di satu tempat lain tau!

Sedar-sedar, kak illa panggil ajak naik atas klinik. “Eh! Masih hidup lagi aku rupanya. Alhamdulillah...” Kata ibu dalam hati.
Tup-tup lahir dalam kereta kancil baru beli tu jugak... (memang khas untuk dia pun)
Inilah yang dikatakan KETENTUAN ALLAH SWT.
There was an error in this gadget