Kisah Melahirkan Adik 1

Penyejuk Jiwa dari dalam kereta

Tersebut kisah seorang teruna yang pemalu lagi handsom. Luarannya sawo matang akan tetapi dalamnya manis bak madu… Gayanya berjalan bukan main bergaya lagi. Cakapnya penuh lemah lembut bersopan santun tapi suka menangis ( aiiii, tu yang lemah tuu)…

Kasih sayangnya ada untuk semua orang and always jadi peguam bela untuk adik beradik dan ibu. Satu yang merungsingkan adalah si teruna ni susah nak mesra dengan orang lain, mungkin juga ada kaitan dengan kisah kelahirannya ketika kecil… (Melawak je)
Nak tahu butiran selanjutnya, jom ibu ceritakan kisah hidup si teruna hitam manis ni…

Bermulanya al-kisah... Sejurus kakak masuk umur 1½th, plan untuk dapatkan cahaya mata diteruskan. Alhamdulillah...Allah Maha Besar. Akhirnya hajat termakbul jua. Pada permulaan kehamilan, ibu tak tau pun. Oleh kerana tiada apa-apa tanda pada  bulan pertama. Ibu ingatkan mungkin datang bulan lambat sikit bulan tu. Next month, tak datang-datang jugak. Apa lagi, ibu pun beritahu ayah. Ayah kata “Pregnant lah tu. Tunggu je lah 4bulan dulu baru buat check-up kat klinik?” kata ayah. “Ibu ikut je” jawab ibu.

Setelah 4bulan berlalu, ibu pun pergi ke poliklinik berdekatan untuk pengesahan sebenar sama ada ibu pregnant atau tidak. Apalagi, macam biasalah urine test di buat. Selesai je urine test, pengesahan telah di lakukan dan sangkaan ayah dan ibu betul.

I’M PREGNANT untuk kali ketiga. Alhamdulillah, aku bersyukur padamu Ya Allah...

After check-up, our go to Klinik Desa berdekatan untuk buat buku Rekod Kesihatan Ibu (Ibu masih simpan). Apa lagi, diorang pun bagilah monthly check-up date. Selesai diorang ambil rekod, ibu terus balik. Sampai je terus terbaring, penat pulak rasa jalan ke sana kemari. Biasalah, orang mengandunglah katakan... manja tak?

Manja tak manja, anak-anak semua ibu jaga sendiri tau... manja2 sayang apa salahnya...

Tanggal 10.4.2008 (2minggu 2hari sebelum adik lahir), ibu pergi chec-up kat klinik. Rutin yang biasa dibuat bila wanita mengandung, check tu check ni. Tapi kali ni, lain sikit sebab bila check urine ada darah keluar and jalan dah bukak 2cm. Apalagi, terus diorang tel ambulance datang ambil ibu untuk di bawa ke Hospital Taiping secepat mungkin. Padahal, Ibu sedikit pun tak rasa sakit masa tu. Apa nak dibuat, ibu ikut jelah sebab diorang tak nak tanggung risiko bersalin di rumah atau di klinik. Tapi ketentuan tuhan, siapa tahu... (next ibu tell you all)

Ayah ikut ambulance dari belakang. Sampai disana, diorang tahan dulu kat wad biasa sebab baru 2cm. Dalam 3hari jugaklah ibu kat Hospital, masih tak sakit2 dan jalan masih tetap 2cm. Hari ketiga, Doktor membenarkan ibu pulang dengan syarat jika ada apa-apa tanda terus ke Hospital. Dalam masa 2minggu tu, ibu siap pergi shoping kat tesco lagi. Kalau ikut jangkaan doktor, 1minggu je ibu dapat bertahan. Dah panjang ni... esok ibu sambung ek


0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget