Windows 8 - Dari Sudut Pengguna

ingat lagi tak post ibu beberapa hari yang lepas, GO-GET-IBU: Windows 8 dah released. Post tu ibu cuma bagitau kelebihan2 dia je, belum tentu pengguna2 boleh terima ke tak?

Syarikat media sosial, MashWork telah pun mengambil pelbagai data yang dikongsikan mengenai Window 8 daripada Twitter sepanjang 15 June hingga 22 September, dan telah menyediakan sebuah infografik ringkas mengenai apa yang diperkatakan oleh para pengguna mengenainya.

Apa yang ibu nampak Window 8 banyak menerima pelbagai reaksi positif daripada para pengguna. Walaubagaimanapun, hampir lebih daripada separuh pengguna yang terlibat dalam kajian memperkatakan yang mana mereka tidak begitu mempercayai yang mana Windows 8 akan berfungsi pada desktop sepenuhnya sepertimana ia berfungsi pada tablet.

Yang bestnya ramai yang dah mula bandingkan Windows 8 dengan platform iOS dan Android. Hasilnya, lebih 63% pengguna mengatakan Windows 8 lebih baik daripada iOS, dan perkara sama juga dilihat apabila dibandingkan dengan Android. Layaaan..

Hukum Menunaikan Haji Kepada Perokok






Harga rokok ( purata ) : RM10 (sekotak) x sehari
Jumlah tahunan : RM 3650

Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250
Maka......

Orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI kerana terdapat lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar...

Khas kepada Tuan Haji-Tuan Haji yang merokok :P

Panduan Elak Kecurian, Rompak dan Rogol Di Rumah Sendiri


Banyak kes pecah rumah dan ada ahli keluarga dibunuh atau dirogol oleh perompak. Muhasabahkan diri kita. Adakah kita pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai ketua dalam keluarga menentukan anak-anak dan isteri kita selamat ketika tidur waktu malam hari? Adakah kita pernah memagar rumah kita secara fisikal dan dipagari dengan pendinding ayat Al-Quran.

Rumah yang dipagar dengan keluli atau mangga solex, sekiranya perompak menggunakan ilmu sihir boleh membuka semua kunci. Kerana ilmu sihir itu kerja iblis dan syaitan. Terutama perompak dari Indonesia yang mahir menggunakan ilmu sihir memukau dan pembuka kunci. Hanya dengan menepok mangga ia terbuka tanpa kunci. Jadi mari kita pagar rumah kita dengan ayat suci Al-Quran dan baca tip pencegahan ini.

Tips menghalang kecurian.

(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya).

(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...).

(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa alert).

(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dengan kita.

(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.

(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.

(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).

(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.

(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.

(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00lam).

Kisah Melahirkan Adik 1

Penyejuk Jiwa dari dalam kereta

Tersebut kisah seorang teruna yang pemalu lagi handsom. Luarannya sawo matang akan tetapi dalamnya manis bak madu… Gayanya berjalan bukan main bergaya lagi. Cakapnya penuh lemah lembut bersopan santun tapi suka menangis ( aiiii, tu yang lemah tuu)…

Kasih sayangnya ada untuk semua orang and always jadi peguam bela untuk adik beradik dan ibu. Satu yang merungsingkan adalah si teruna ni susah nak mesra dengan orang lain, mungkin juga ada kaitan dengan kisah kelahirannya ketika kecil… (Melawak je)
Nak tahu butiran selanjutnya, jom ibu ceritakan kisah hidup si teruna hitam manis ni…

Bermulanya al-kisah... Sejurus kakak masuk umur 1½th, plan untuk dapatkan cahaya mata diteruskan. Alhamdulillah...Allah Maha Besar. Akhirnya hajat termakbul jua. Pada permulaan kehamilan, ibu tak tau pun. Oleh kerana tiada apa-apa tanda pada  bulan pertama. Ibu ingatkan mungkin datang bulan lambat sikit bulan tu. Next month, tak datang-datang jugak. Apa lagi, ibu pun beritahu ayah. Ayah kata “Pregnant lah tu. Tunggu je lah 4bulan dulu baru buat check-up kat klinik?” kata ayah. “Ibu ikut je” jawab ibu.

Setelah 4bulan berlalu, ibu pun pergi ke poliklinik berdekatan untuk pengesahan sebenar sama ada ibu pregnant atau tidak. Apalagi, macam biasalah urine test di buat. Selesai je urine test, pengesahan telah di lakukan dan sangkaan ayah dan ibu betul.

I’M PREGNANT untuk kali ketiga. Alhamdulillah, aku bersyukur padamu Ya Allah...

After check-up, our go to Klinik Desa berdekatan untuk buat buku Rekod Kesihatan Ibu (Ibu masih simpan). Apa lagi, diorang pun bagilah monthly check-up date. Selesai diorang ambil rekod, ibu terus balik. Sampai je terus terbaring, penat pulak rasa jalan ke sana kemari. Biasalah, orang mengandunglah katakan... manja tak?

Manja tak manja, anak-anak semua ibu jaga sendiri tau... manja2 sayang apa salahnya...

Tanggal 10.4.2008 (2minggu 2hari sebelum adik lahir), ibu pergi chec-up kat klinik. Rutin yang biasa dibuat bila wanita mengandung, check tu check ni. Tapi kali ni, lain sikit sebab bila check urine ada darah keluar and jalan dah bukak 2cm. Apalagi, terus diorang tel ambulance datang ambil ibu untuk di bawa ke Hospital Taiping secepat mungkin. Padahal, Ibu sedikit pun tak rasa sakit masa tu. Apa nak dibuat, ibu ikut jelah sebab diorang tak nak tanggung risiko bersalin di rumah atau di klinik. Tapi ketentuan tuhan, siapa tahu... (next ibu tell you all)

Ayah ikut ambulance dari belakang. Sampai disana, diorang tahan dulu kat wad biasa sebab baru 2cm. Dalam 3hari jugaklah ibu kat Hospital, masih tak sakit2 dan jalan masih tetap 2cm. Hari ketiga, Doktor membenarkan ibu pulang dengan syarat jika ada apa-apa tanda terus ke Hospital. Dalam masa 2minggu tu, ibu siap pergi shoping kat tesco lagi. Kalau ikut jangkaan doktor, 1minggu je ibu dapat bertahan. Dah panjang ni... esok ibu sambung ek


Pesan Ibu

  • Ingat pesan ibu, jadilah anak yang dipandang mulia,
  • Ingat pesan ibu, jagalah maruah diri, jangan dikhianati amanah Tuhan,
  • Ingat pesan ibu, rambutmu adalah mahkota, jagalah ia, jika rambutmu didedahkan akibatnya diakhirat nanti rambutmu digantung otakmu menggelegak dijamah mentari rakus sejengkal di atas ubun-ubun..
  • Ingat pesan ibu, jika ibu sudah tiada ayahmu dijaga rapi, jangan disakiti hatinya. Ayahmu manja, cepat terasa, mudah terluka lagi-lagi pabila usia semakin tua..
  • Ingat pesan ibu, dirimu wanita, banyak godaan, banyak cubaan..Bila menjadi isteri orang, hormati suami, jaga kehormatan diri dan juga suami..
  • Ingat pesan ibu, taati suami, jaga peribadi, jaga budi pekerti..
  • Ingat pesan ibu, sambutlah suami pulang dengan senyuman, bukan muncungan mulutmu, pakailah penuh seri, bibir bergincu, badanmu sentiasa wangi…dandani dirimu, perlengkapkan rumah dengan kemas dan rapi…
  • Ingat pesan ibu, anak-anak adalah harta sampai mati..didik jangan dibiarkan sepi tanpa ayat-ayat suci Ilahi..basahi lidah mereka dengan kalam suci…
  • Ingat pesan ibu, carilah ilmu sampai mati…ilmu duniawi dan ukhrawi…ibu hanya mampu berpesan, ibu bukan ilmuan…ibu sayang kamu semua…ibu tidak mahu kamu kekeringan ilmu…..
Untuk anak2 ibu, adik2 ibu yang dah berkeluarga dan akan berkeluarga, kawan2 dan pembaca2 blog ibu. Rebutlah limpahan rahmat Allah sebagai isteri selagi kita mampu....

Enfagrow A+ Smart Camp

 
Siapa kata orang dewasa je yang ada aktiviti-aktiviti menarik. Kanak-kanak pun ada jugak tau! Contohnya macam Anfagrow A+ Smart Camp ni...

Ada pelbagai aktiviti-aktiviti menarik bagi pembelajaran dan pengalaman baru untuk anak-anak anda.  

Jom join diorang untuk membuka potensi minda anak2 kita untuk belajar. Imaginasi anak2 kita merupakan platform pembelajjaran yang hebat. Saje kita je kurang tau bab ni. Sebenarnya bila kita buka potensi minda anak2 kita ni, boleh menjurus untuk pencapaian hebat diorang pada masa akan datang. Kali ni kem ni akan memberikan penekanan kepada interaktif secara unik dengan anak2 dari sudut pemakanan, bahasa, musik dan pernainan. 

Aktiviti Anfagrow A+  ini akan berlansung di beberapa negeri antaranya :

23-25 Sept @ Aeon Tebrau City, Johor. Tengah berlangsung sekarang...

21-23 Okt  @ City Mall, Kinabalu, Sabah

4-6 Nov     @ The Spring, Kuching, Serawak


‘ENFAGROW A+ SMART CAMP’
AMAZING ACHIEVERS
MUSIC MATCH, SPACE WALK, WOT SPELL, DHA EXPERT.

@ Stronger Children Learn More

Sekiranya ibu2 nak dapatkan free sample boleh hubungi Enfagrow. Ibu dah cuba:

Free Phone 1-800-88-3585
Monday-Friday 9.00am-5.30pm.

atau pun log on to www.meadjohnsonasia.com

ataupun SMS : ENFAGROW <nama> to 36660. 

Karnival Usahawan Desa 2011 (KUD 2011)

Alahai terlupa pulak ibu nak announce. KUD 2011. Dah start dah pun tapi kira ok la announce sekarang blom habis lagi. :P

Karnival Usahawan Desa 2011 diadakan:
  • Tarikh: 21 - 25 September 2011
  • Lokasi: Laman 1Malaysia, Presint 2, Putrajaya
Majlis telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak semalam.

Antara aktiviti2 menarik
  • Persembahan artis2 popular tanahair
  • Demonstrasi pembuatan batik
  • Demonstrasi kraftangan
  • Padanan perniagaan dan rantaian perniagaan
  • Pertandingan mewarna untuk kanak2
  • Demonstrasi masakan
  • Pertunjukan automobil
  • Produk Malaysia Citarasa Malaysia
  • Bengkel jualan kraftangan nelayan
Itu je la info yang ibu boleh bagi kot. Ibu pun tak pergi. Dapat info ni pun hasil dari koreksanasini. Kalau ada mana2 kawan2 yang pergi KUD 2011 ni share la ngan ibu.



Windows 8 dah released

Wah wah wah. Cepat betul teknologi windows berubah. Kali ni windows dah mengakhiri "kedudukdalamguaan" mereka untuk teknologi OS. Nampak menarik, seronok diguna, mudah, lebih mesra pengguna dan lebih nampak macam dalam cerita dongeng dahulu kala. 

Kawan-kawan boleh download OS Windows 8 beta release ni dan guna secara percuma dulu sehingga bulan 3 tahun depan. Lagi pun kawan2 tak payah uninstall windows yang kawan2 tengah pakai sekarang ni. Just install kat partition lain and terus boleh run. Boleh cuba sekarang kalau nak. Ni ibu nak bagi sikit kelebihan2 terbaru windows versi baru ni. Ramai yang panggil Windows8. Ye laaaa, Microsoft pun tak bagi nama lagi. :P

Ni ibu listkan ciri2 terbaru windows 8 ni
  1. Desktop baru dalam Windows 8 pakai Metro UI. Kalau kawan2 guna computer dan bukannya tablet boleh gunakan mouse dan keyboard untuk control. Kali ni baru diorang brani kutuk Apple :P
  2.  Ringan bangat dan sangat laju masa boot. Jika kawan2 boleh guna Windows 7 dengan lancar maka Windows 8 akan jauh lebih laju dan ringan berbanding Windows 7 yang dibangga-banggakan tu
  3. Task Manager baru lebih berguna dan mesra pengguna. Kawan2 boleh disable program pada startup, boleh tengok App History, dan sebagainya.
  4. Sekuriti pada Windows 8 dipertingkatkan dan Windows Defender dinaik taraf, nampak macam Microsoft Security Essential. Selain itu, terdapat fungsi sekuriti di mana pelbagai program malware seperti virus, worms, trojan, spyware dan sebagainya tidak dapat dijalankan kerana sebelum Windows start sistem akan check dulu process yang tidak di-signed oleh Microsoft akan dihalang dan ini akan menyelamatkan computer kesayangan kaan2 tu daripada dirosakkan virus. Pendek kata, tak payah lagi kita nak beli antivirus yang dah tentu sia2 tu.
  5. Ni pun best gok.Ada fungsi Refresh dan Reset PC sekiranya computer Windows kita mengalami masalah, kita boleh revert balik ke masa seperti Windows baru diinstall. Of course la boleh menjimatkan duit kalau computer rosak tak perlu hantar format dekat kedai. Hanya perlu reset sendiri sahaja.
  6. Ribbon UI ala Microsoft Office 2010 diperkenalkan dalam Windows 8 dan sekaligus menghapus menu lama yang berlapis-lapis dan tidak mesra pengguna itu.
  7. Ibu pun tak sure yang ni tapi agaknya nama dia windows store. Kita boleh memuat turn apps dan program melalui Windows Store dengan mudah dan ianya akan dilancarkan tidak lama lagi. Tidak perlu lagi pening2 google cari perisian nak download, update dan install. Semua akan jadi oto.
  8. Windows 8 boleh membaca dan mount file jenis ISO dengan mudah tanpa perlu perisian third party seperti Daemon Tools dan MagicDisc.
  9. Kalau kawan2 nak buka file powerpoint tak payah la install sebab dah ada perisian built in, cuma tak boleh edit dan buat slide baruje.
  10. Touch Keyboard dalam Windows 8 lebih cantik dan mudah digunakan berbanding touch keyboard dalam windows 7.
  11. Optimize Drives, functionnya sama je dengan Defrag yang mengambil masa berjam-jam hingga berminggu untuk siap dalam Windows XP hingga ke Windows 7. Kali ni lain sikit, jauh lebih mesra pengguna, cepat dan mudah.



     




Karnival Gegaria Harian Metro 2011 @ Ipoh

 
Ini satu lagi event yang seronok didengar dan seronok dipergi. Karnival Gegaria Harian Metro 2011. Kali ni event ni buat kat Ipoh. Seronoknya !!! Ibu just nak bagi info untuk kawan2 yang berminat. 

Lokasi : Dataran MBI Ipoh, Perak
Tarikh : 24/9/2011  -  25/9/2011
Antara aktiviti menarik ialah :-

On Ground Activities:
• Street Dance / Performance menampilkan Pemenang 8TV "ShowDown"
• Pertandingan Masakan
• Permainan Untuk Kanak-Kanak
• Senamrama / Larian Amal
• Marching Band
• Feshion Show untuk kanak-kanak. Bestnyeeee
• Pameran Kereta / Auto Show
• "Metro Idol" / "Juara Band Metro" dengan hadiah tunai
• Titipan Kasih & Diskusi Addin
Booth Activities
• Biar Betul (Mystic House)
• RAP (Artists / Celebrities / Metro Idol)
• Arena (Celebrities / Cup Prix / Sports Game / Wall Climbing)
• Hati (Baking Deco / Make Over / Bunga dan Soap Craft / Demo Masakan)
• "Harian Metro"/ "Metro Ahad" (iPAD / PhotoShoot)
• "MyMetro Kids" (Pertandingan Mewarna / Talent Show / Pelbagai Permainan)
• Variasi (Auto Show / Marching Band / i-Metro)
• "Pasaraya MyMETRO "
• Sambutan 20th Anniversary Harian Metro 



There was an error in this gadget