The Story Mory Of Kakak @ Ramadhan

Ibu started ajar anak-anak puasa... Rupanya banyak sungguh dugaan came out. Nak suruh abang and kakak puasa school day tak boleh because kat sekolah, cikgu diorang bagi makan. Ikutkan ibu, nak ajar sangat diorang puasa, tapi buat masa ni applied masa holiday je – Saturday & Sunday. Still nak kena ajar jugak supaya diorang terbiasa. Biar diorang biasakan diri dengan Ramadhan, what do’s and what don’t. Nanti bila besar takdelah ponteng puasa. Bak kata pepatah melentur buluh, biarlah dari rebungnya.

Ibu pun bulan puasa ni, tak tahu nak masak apa. Bila petang je dah pening duk fikir nak masak apa hari ni? Yelah, nak kena masak yang sedap-sedap barulah ada ummpp untuk berbuka nanti kan...

Sebut pasal cooking mengooking sekarang kakak dah pandai masak sikit-sikit. Bolehlah tahan anak dara ibu sorang ni… dah boleh masak nasi, goreng sayur, goreng ayam, goreng roti celup tepung dan goreng cekodok. Tukang masuk bahan and kachaw. Sukatan ibu yang control. Raw material macam prepare for sayur, bawang tu kakak la yang buat. Yang lain belum ajar lagi… Tapi banyak jugak la "air tangan kakak" yang family ibu makan sekarang ni.

Apapun ibu gembira sangat dengan pencapaian yang ada sekarang. Bulan puasa tahun ni dah ada ‘my own personal assistant in the kitchen’. Kira ok lah, nanti besar senang ibu… tapi ada satu tau, pantang ibu pergi dapur je, dia follow and then ask ibu “ibu want cooking ke?” dia Tanya banyak kali pulak tu. Bila jawab, dia tak puas hati and then she keep on asking again and again. Oh dear… answering is tiring. Ibu Jr. Heh heh heh. Kadang2 malas jugak, ye lah dulu masak 1 jam, sekarang jadi 3 jam. Kalau masak pukul 1, jawabnya pukul 3 karang la baru boleh makan.

Cuma yang bestnya bab rasa merasa ni memang kakak pandai. Can really depend on her. Really trilly. Sepanjang bulan puasa ni, memang dia yang rasa, garam gula cukup ke tak. Yang bestnya, bila ibu rasa masa break-fasting, rasa yang dimodified oleh kakak tu memang ngam-ngam laaa.

“rasa sikit kak”
“tawar laa. Letak salt laa ibuuuu.”……
 “letak kicap adabi la ibuuuu, baru sedap skiiit”….
“ oooooo sedap sedap sedap”

…ni lah cerita yang buat ibu started yakin ngan dia (masa ibu rasa sendiri lepas berbuka)

Big ada jugak. Tukang buat-buat sebok. Nak berebut barang dengan orang yang dah memang sebok (iklan je)

Ibu juga dah start ajar anak2 ibu semayang. Sebelum ni pernah juga ajak semayang together-gether tapi ajak-ajak ayam je la. Sekarang ni feel like it’s very important sebab diorang dah besar. Ibu ajar slowly supaya diorang dapat terima dengan senang. Ajar ambil air semayang and then semayang, then mengaji sikit2. Bila ada free ibu story-mory gak pasal  kenapa kena semayang, kenapa kena posa, what do’s and what don’t….

Doakan ibu berjaya ye!

0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget