Cerita Melahirkan Abang 2

Cemas

Alahai, cemasnya... I don’t know how to say, cemasnya ibu masa tu. Dahlah ayah tak ada, ibu dah sakit sikit2 ni... First son lah katakan. Ibu pun tanya kat nurse “Kenapa perut saya sakit?” Nurse kata “Itu tindak balas ubat yang masuk pagi tadi, memang ubat tu nak bagi kita sakit, nak bagi baby cepat keluar”. Aik??? Biasanya ubat nak suruh hilang sakit, ni lagi nak suruh sakit. Bahaya jugak kalau dah 3hari masuk ubat, still tak sakit. Maknanya hari ke4 confirm operation.

Kawan sebelah katil ada sorang kena macam tu. Dah 3hari masuk ubat still tak sakit2, hari ke4 terus doctor bawa pergi operation n mintak suami dia sign surat keizinan. Nasib menyebelahi dia, alhamdulillah... hampir2 nak dibedah tiba2 dia sakit n terus baby keluar. Memang lah operation quite easy n tak sakit, tapi after that sakitnya tak terkata... Duduk position mana pun rasa tak betul. The next post about Big Al, Ibu will share everything ‘bout operation.

Setiap saat ibu semakin cemas n setiap jam perut semakin sakit. Hati ibu berdebar2 takut masa ibu lahirkan abang, ayah tak sempat sampai kelantan. Jauh tu... Dari Ipoh ke Kelantan ambil masa lama jugak sebab naik bas. Kalau kereta boleh gok pecut...
Pagi hari masuk ubat tu, ayah call ibu bagitahu yang dia on the way back to Kelantan. Lega rasa hati ibu dengar ayah sempat sampai petang. Bila ayah sampai je, terus keluar air mata. Cepat2 ibu sapu takut ayah tengok. Masa tu tak habis manja lagi..;)

Time melawat tiba, cepat2 ayah masuk duk kat katil ibu. Kami syok berbual sampaikan sakit pun dah tak rasa sangat sebab dah ada penawar luka depan mata.. Ada seorang makcik ni, datang melawat anaknya, tup2 dia datang n tegur ibu “Kalau nak mudah bersalin, kenalah banyak berjalan”. And then kami pun keluar ambil angin kat luar. Boleh kata, setengah jam sekali mesti memulas perut. Bila time memulas tu, terdiam jap dalam 5 minit and then sambung jalan balik. Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan bab2 tahan sakit ni. Selagi boleh tahan, ibu tahan tapi kalau air mata keluar mesti sakit sangatlah tu.. Kalau bab sakit, air mata susah nak keluar, tapi kalau bab lain senang.

Sedang asyik kami duduk berbual belakang hospital, ibu rasa sakit sangat tapi jap jelah..
Jadi ayah ajak ibu masuk. Berbual atas katil senang sikit, ibu pun boleh baring. Time melawat dah habis. Ayah keluar dengan berat hati. Hati ibu jadi sedih macam orang putus cinta lah pulak tengok ayah keluar. Nasib katil ibu dekat ngan tingkap luar, boleh la curi2 chit-chat (lepas rindu). Leka punyalah, setengah jam lagi waktu maghrib habis. Cepat2 ayah pergi solat kat surau, ibu solat kat bilik solat yang disediakan. After that, ibu terus sambung solat isya’. Selesai je solat, ibu tertidur maybe letih sangat kot...

0 comments : Apa Pendapat Anda! Terma dan Syarat ▼
Sila Ambil Perhatian:
GO GET IBU tidak akan bertoleransi terhadap tilisan berbentuk SPAM. Komen yang dilihat melampau, tidak bertanggungjawab, menghina agama dan ahli-ahlinya akan dipadam sebaik sahaja dikesan oleh IBU. Kindly respect others!!!

There was an error in this gadget