Pocong

Sempena malam Jumaat ni, malam ramai orang berani jadi penakut ni ibu nak share ngan kawan2 semua satu video seram. Memang seram. Video ni diambil kat Indonesia. Kita kat Malaysia pun ada buat jugak series macam ni, macam seekers kat ntv7. Tapi tak de lah takut sangat. Yang ni sure takut. Memang dia betul2 buat kat atas kubur tu. Mayat yang keluar tarik kaki ghostbuster tu pun bukan camera trick. Tengok je lah dulu. Layaaaaan...........



Restoran Gelap Gelita

Sanggup anda makan dalam gelap? Sebuah restoran di paris yang di beri nama Dans Le Noir menyediakan makan malam dalam kegelapan tanpa dapay melihat apa pun. Bukan kerana tiada bekalan elektrik, tapi konsep itu sengaja di lakukan bagi memberi satu pengalaman baru buat para pengunjungnya.

            Kenapa restoran itu dibiarkan gelap gelita tanpa diterangi satu pun cahaya lampu? Pemiliknya seorang lelaki Perancis berusia 43tahun, Edouard de Broglie memberitahu, idea unik itu diambil dari konsep asal yang dibuat oleh Jorge Spielmann, seorang lelaki buta dari Zurich, Switzerland. Kerana itu, para pengunjung restoran tersebut bukan sahaja menikmati makan malam, tetapi juga di beri peluang merasai sendiri pengalaman orang buta yang tidak dapat melihat dunia terang.
           
Begitu pun, keselamatan pengunjung sentiasa di utamakan. Sebelum melangkah masuk ke dalam restoran, para pelayan akan memimpin dan memandu arah para pengunjung untuk duduk di kerusi kosong, menuang minuman dan kemudiannya memberitahu di mana letaknya pinggan dan gelas serta piring. Malah para pelayan berkenaan turut membantu mereka yang ingin ke tandas atau ingin mencuci tangan.
           
Peliknya, kebanyakan pengunjung yang baru selesai makan di restoran tersebut tidak tahu apa sebenarnya yang mereka makan. Semuanya gara-gara kerana tidak dapat melihat ekoran keadaan yang sangat gelap. Hasilnya, pengalaman menarik itu membuatkan para pengunjung restoran tersebut bersyukur kerana masih dikurniakan panca indera yang sempurna.    

So, bagi ibu pengajarannya amat bermakna. Kita seharusnya bersyukur kerana masih dapat melihat. Gunakanlah panca indera kita yang masih sempurna ini dengan sebaik mungkin. Gunakan ia untuk perkara-perkara yang berfaedah..  

OPRAH WINFREY

Salah satu rancangan tv yang ibu paling suka adalah Oprah. Oprah adalah rancangan yang diminati ramai kerana topik-topiknya yang begitu menarik hati penonton ditambah dengan Oprah sendiri yang sangat HEBAT.

Oprah sentiasa menyediakan topik-topik yang sungguh menarik. Last week bab Coklat Godiva yang telah menawarkan diri untuk menghias studio rancangan Oprah.

Coklat Godiva telah menghias studio rancangan Oprah dengan jayanya. Mereka telah menghias dengan begitu cantik sekali. Everything di perbuat daripada Coklat Godiva.

Mereka telah menyiapkan everything dalam tempoh 1400 jam dan telah menggunakan anggaran sebanyak 15 juta Coklat Godiva.

Hiasan yang paling sukar di lakukan adalah membuat candlelight dengan menggunakan Coklat Godiva 100%.

Diantara lainnya adalah bingkai gambar Oprah, cabinet, rak buku berserta buku, pasu bunga dengan sejambak bunga (menggunakan coklat putih), meja, kerusi, unggun api, dam, dinding, foto dinding (besar), dan juga corak-corak dinding. Semuanya tak nampak seperti di perbuat dari coklat (dari jauh). Memang betul-betul menyerlah. Padahal semuanya dari coklat. 

Semua di atas di perbuat daripada Coklat Godiva 100%. Percaya tak? Kena percayalah... memang benar!! Amazing kan? Menarik tak? Apa yang tak menariknya, kalau you all tengok mesti telan air liur punyalah… Tengok coklat yang sedap-sedap tu bukan boleh tahan kan? Oprah dengan penonton pun tak sabar-sabar nak menikmatinya. Di akhir rancangan, penonton dijemput makan semua coklat dia atas pentas. Huhu... bestnya..

I like Chocolate… I like Chocolate…!!!
 
Satu lagi topic yang menarik adalah perbincangan tentang ‘GIANT GEORGE’

Giant George adalah seekor anjing yang terbesar dan tertinggi di dunia yang pernah di lihat. Giant George telah memecah ‘Rekod Dunia’ baru-baru ini.

Giant George adalah anjing jinak yang baik, tidak nakal dan comel. Ayahnya (tuannya) cukup sayang padanya. Kegemarannya adalah menaiki kereta golf.
   
Ketinggiannya di paras pinggang tuannya. Ibu tak pasti berapa kaki, yang pasti bila tuannya duduk atas kerusi, dia juga duduk di atas kerusi, lebih besar dia dari tuannya. Gayanya begitu pandai dan cantik bila dia duduk di atas kerusi seperti manusia.

Pada asalnya, tuannya tidak tahu akan keistimewaan anjing beliau. First beliau dan isterinya mengetahui hal ini, apabila kandang yang di bina untuk George tiba-tiba sempit untuk di tinggal. Dari situlah tuannya mengetahui ia dari baka yang besar.
After that, tuannya memberi tempat tinggal yang baru iaitu satu ruang bilik yang cantik berserta dengan tilam untuknya.

Cuma apa yang malangnya, jangka hayatnya tidak panjang. Kemungkinan besar hidupnya hanya bertahan selama 7-8 tahun sahaja. Ini risiko bagi anjing-anjing yang berasal dari baka besar.

Bila kita fikirkan balik, ini juga salah satu ciptaan tuhan yang tidak ternilai harganya. Semua yang ada di muka bumi ini adalah hak mutlak miliknya begitu juga dengan kita. So, tak hairanlah apa yang kita fikir mustahil, baginya tidak mustahil.
   

Misteri Angka 26

  Jika diimbas kembali peristiwa bencana yang berlaku tahun-tahun lalu, angka 26 kerap menjadi tarikh terjadinya malapetaka yang paling dasyat dalam sejarah. Tidak percaya? Sebagai bukti, berikut adalah data bencana dari tahun 1500 hingga 2000 yang pernah menghancurkan planet ini, sekali gus meragut banyak nyawa.

  • 26 Januari 1531 – Gempa bumi di Lisbon, Portugal.
  • 26 Januari 1700 – Gempa di Laut Pasifik.
  • 26 Julai 1805 – Gempa bumi di Naples, Calbria, Itali.
  • 26 Ogos 1883 – Gunung Krakatau, Indonesia meletus.
  • 26 Disember 1861 – Gempa bumi di Egion, Greece.
  • 26 Mac 1872 – Gempa bumi di Owens Valley, Amerika Syarikat.
  • 26 November 1902 – Gempa bumi di Bohemia yang kini dikenali sebagai Republik Czech.
  • 26  November 1930 – Gempa bumi di Izu Island, Jepun.
  • 26 September 1932 – Gempa bumi di Ierissos, Greece.
  • 26 Disember 1932 – Gempa bumi di Kansu, China.
  • 26 Oktober 1935 – Gempa bumi di Colombia.
  • 26 Disember 1939 – Gempa bumi di Erzincan, Turki.
  • 26 November 1943 – Gempa bumi di Tosya Ladik, Turki.
  • 26 Disember 1949 – Gempa bumi di Imaichi, Jepun.
  • 26 Mei 1957 – Gempa bumi di Bolu Abant, Turki.
  • 26 Mac 1963 – Gempa bumi di Wakasa Bay, Jepun.
  • 26 Julai 1963 – Gemap bumi di Skopje, Yugoslavia.
  • 26 Mei 1964 – Gempa bumi di South Sandwich Island, Lautan Atlantik.
  • 26 Julai 1967 – Gempa bumi di Pulumur, Turki.
  • 26 Septenber 1970 – Gempa bumi di Bahia Solano, Colombia.
  • 26 Julai 1971 – Gempa bumi di Solomon Island.
  • 26 April 1972 – Gempa bumi di Ezine, Turki.
  • 26 Mei 1975 – Gempa bumi di North Atlantik.
  • 26 Mac 1977 – Gempa bumi di Plu, Turki.
  • 26 Disember 1979 – Gempa bumi di Carlisle, England.
  • 26 April 1981 – Gempa bumi di Westmorland, Amerika Syarikat.
  • 26 Mei 1983 – Gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepun.
  • 26 Januari 1985 – Gempa bumi di Mendoza, Argentina.
  • 26 Januari 1986 – Gempa bumi di Tres Pinos, Amerika Syarikat.
  • 26 April 1992 – Gempa bumi di Cape Mendocino, California.
  • 26 Oktober 1997 – Gempa bumi di Itali.
  • 26 Disember 2004 – Thunami di Acheh, Indonesia.
  • 26 Mei 2006 – Gempa bumi di Jogja, Indonesia.
  • 26 Jun 2010 – Gempa bumi di Tasikmalaya, Indonesia.
  • 26 Oktober 2010 – Thunami di Mentawai, Sumatera Barat, Indonesia.
  • 26 Oktober 2010 –Letusan gunung berapi, Pulau Jawa di Indonesia.

The Amazing Big Al


Bagi seorang ibu, pastinya sangat gembira apabila melihat anak-anaknya berjaya dalam sesuatu benda. Begitu juga dengan ibu, hari ni ibu sangat gembira kerana satu lagi kejayaan kecil si anak untuk lebih maju ke depan.

Nak tahu apa dia?  Tanggal 23/06/11 Big Al dah boleh jalannn!! Seminggu lepas, baru boleh jalan 2,3 langkah, itu pun kena pegang tangan. Hari ni Big Al dah boleh jalan tanpa bantuan.

Sukanya hati ibu tengok Big dah boleh jalan. Ibu memang tertunggu2 saat ni. Nampak macam keras lagi lah lutut tu. Macam robot pun ada. Mungkin sebab dah lama dia jalan pakai lutut. Yang pasti lutut tu nak kena urut hari2 bagi tulang tu lembut sikit.

Sekarang dia tengah excited berjalan tapi dalam rumah jelah, kat luar dia tak berani lagi cause berbatu. Itu pun dah kira ok dah. Sebelum ni lagi teruk, asyik guna lutut je. Kadang-kadang nak bangun berdiri pun dia tak mahu (malas sebenarnya budak ni).Berdiri pun mesti nak jengket, sampai ibu jari kaki jadi bengkak. Kalau dari awal kaki dia berpijak, maybe dah lama boleh jalan kot.

Kita sebagai ibu memang bimbang lah kan. Hati seorang ibu memanglah cepat risaukan anaknya. Normal lah tu.. Nak kata bimbang hundred percent tu tak adalah cause abang pun lambat jugak boleh jalan. Cuma Big ni yang jadi bimbang tu pasal kaki dia tak berpijak n dia asyik guna lutut. Boleh kata lutut sampai lebam lah. Takut terbiasa. Tu yang jadi risau tu. Abang tu saja, malas je..

Apapun, ibu bersyukur sangat at last Big Al dah berjaya walaupun baru berjalan. Kira berjaya lah tu. Ibu tengok dia very excited bila dia boleh berjalan. Sebelum ni, abang ngan kakak dia asyik suruh dia walk termasuklah ibu tak habis2 suruh walk. Walk! walk! walk! Sekarang Big telah menyahut cabaran tu n dia berjaya. Good boy. Mama bangga dengan anak mama seorang ni. Berani menyahut cabaran. Baru anak lelaki mama...

Sayang anak mama... (Big Al manja sikit, dia ingat dia paling bongsu, tak tau ada 5 lagi duk tunggu).

p/s : Big panggil ibu Mama, tak sama ngan abang2 ngan kakak dia.

Sempena Hari Bapa


Sempena Hari Bapa, ibu nak berkongsi cerita ngan kawan2 semua... Semoga ianya menjadi tauladan buat kita semua. Ceritanya macam ni...

            Waktu itu, jam menunjukkan tepat kul 9malam. Seorang doctor memeriksa pesakit dari tingkat 7 wad 712. Ada pesakit baru yang dimasukan akibat serangan jantung. Di kepala katil tertulis nama ‘Abdullah’.
           
Ketika doctor itu menghampirinya, pesakit itu teruja ingin mengetahui siapa yang datang akan tetapi sayu bila mendapati doctor yang menghampiri beliau. Abdullah mula bersuara, “Boleh doctor bagi saya pen dan kertas?”  Doctor itu terus memberikan pen dan kertas. “Boleh tak...,” Dia terdiam sambil menitiskan air mata. Lalu doctor itu memegang tangannya menunggu bicara seterusnya. Sambil menyekat air mata, Abdullah berkata “Boleh tak doktor tel anak saya dan beritahu saya sedang sakit tenat?” ujarnya dengan suara tersekat2. Doctor mengangguk tanda mengiyakannya. Sebaik sahaja doctor melangkah keluar, sekali lagi Abdullah bersuara “Boleh tak doctor tel anak saya sekarang? Seberapa segera yang boleh?”.
           
“Baiklah, saya akan menelefon anak encik dengan segera”. Kata doctor sambil berlalu pergi. Berdasarkan borang maklumat pesakit, doctor itu dapat menghubungi anak Abdullah “Assalamialaikum Adam, saya Dr.Faizal dari hospital. Ini berkaitan ayah encik. Dia dimasukkan ke hospital kerana mendapat serangan jantung  dan....”. “Hah? Tidak!!” jeritan Adam membuatkan doctor itu terkejut. “Abah tidak penatkan?” “Doctor, please, jangan biarkan dia pergi dulu,” Suara Adam kedengaran sungguh sedih. “Insyaallah, dia berada dalam keadaan baik”. Kata doctor untuk menenangkan Adam. “Doctor tidak faham, Abah dan Saya sudah lama tak bercakap. Pada hari ulang tahun saya yang ke21, kami telah bergaduh mengenai teman wanita saya, saya terus meningalkan rumah. Saya kesal kerana menurut kata hati. Hati saya nak sangat jumpa n cium2 tapak kakinya memohon ampun di atas dosa saya terhadapnya kerana kalimat terakhir yang saya katakn padanya adalah “Saya bencikan Abah!” Doctor turut sedih mendengar Adam bercerita. Masing2 sangat kehilangan sehingga membuat doctor itu menggelamung memikirkan ayahnya yang jauh.
           
Tiba2, “Kod 99, bilik 712. kod 99!” Pemberitahuan itu bergema menerusi alat pembesar suara hospital . Abdullah! Doctor Faizal terus meluru kebiliknya. Periksa denyut nadi, tidak ada. Abdullah dapat serangan jantung buat kali kedua! Kejutan eletrik diberikan ke atas dada Abdullah berulang kali, juga tiada hasilnya. Abdullah sudah tiada lagi... Beberapa orang nurse menanggalkan exigent dan alat2 lain. Kemudian satu persatu nurse keluar dari ruangan bilik Abdullah. Yang tinggal hanyalah dortor itu sambil bergumam, “Bagaimana aku hendak berdepan dengan anaknya nanti?”.

Sebaik sahaja doctor keluar, doktor melihat ada seorang anak muda yang bertanya sesuatu pada jururawat lantas memintanya bersabar. Sejurus kemudian dia menekup mukanya yang penuh dengan seribu penyesalan. Dia menangis. Doctor pasti itu Adam. Lalu doctor menghampirinya. Adam memandang tanda nama doktor. “Maafkan saya Adam.” Setelah lama membisu, Adam bersuara “Saya tidak pernah membencinya doctor, bahkan saya amat menyayanginya”.

Perlahan2 kami menuju ke bilik712. Adam merangkul kaki Si Ayah sambil mulut tidak berhenti2 meminta maaf. Doctor tidak sanggup melihat lagi adegan sedih itu, sedih ditinggalkan seseorang yang sudah lama tidak bertemu. Belum sempat doctor berpaling, tiba2 doctor tersentuh secarik kertas di atas meja sebelah arwah dan baru dia teringat kertas yang diminta arwah sebelum meninggal. Ia tidak lagi kosong malah ada coretan yang tertulis “Adam, anak Abah yang tersayang. Abah dah memaafkanmu nak. Abah berdoa agar engkau juga memaafkan abah. Abah tahu kau menyayangi abah, bukan? Sesungguhnya abah juga menyayangimu anakku sayang. Dari - Abahmu -”.

Doctor itu terus menghulurkan kertas itu kepada Adam. Adam membacanya sekali, kemudian dua kali, wajahnya perlahan2 bersinar, kedamaian mulai terpancar dari matanya. Kemudian Adam terus memeluk kertas itu dan diciumnya bertalu-talu.

Di luar jendela, beberapa bintang di lihat bersinar di kegelapan malam. Doctor itu terus meninggalkan Adam menuju kebiliknya kerana tidak tahan melihat adam kesedihan. Lalu doctor itu terus mencapai telefon, ingin menelefon ayahnya dan mengatakan kepadanya bahawa dia amat menyayangi ayahnya dan amat menghargai jasa2 membesarkannya selama ini. “Saya  sayangkan Ayah”.

Ragam Ayah


Berita gembira 1st pregnancy ibu turut dikongsi bersama teman2 yang rapat dengan kami. Alhamdulillah.. Ibu sihat sepanjang kehamilan ni, tiada muntah2, tiada pening2, tiada meragam apa2, boleh kata semua ok. Cuma yang tak oknya, ayah sebab first son dia yang mengidam lebih2. Ibu tak pulak. Ada malam tu sekali, ayah mengidam nak makan ketam, masa tu dah kul 10malam. Pasaraya nak tutup dah. Tapi tak tahan, keluar jugak pergi cari ketam. Nasib menyebelahi kami, pasaraya TSB berhampiran tak tutup lagi.

Alhamdulillh... ada pun ketam, tapi tak freesh lah sebab yang pagi tadi. Ah, lantaklah.. yang penting beli n ada. Nak tahu harga berapa? Mahalnya kamain, 3ekor saiz kecil je RM7.00. But  is time, tak kira berapa ekor, berapa ringgit, yang penting boleh makan.

Sesampai je kat rumah, terus ayah suruh ibu rebus cepat2. Tunggu punya tunggu ayah tak tahan, ayah suruh ibu angkat, tuk2 buka tengok tak masak lagi. So, rebus balik. Ibu kata kat ayah “ sabar lah ayah! Tunggu lah masak dulu!!” ayah jawab “Yelah, rebus sampai masak!”. Bila masak je, terus ayah kopek2 tubuh ketam tu dengan gelojohnya. Fuyoo... Tak kira hot dah.. Kesian pulak ibu tengok. Sampai licin ayah makan...

Masa mengandungkan Abang, ibu kerja lagi, balik dari kerja je mesti ibu beli Air Soya bawah jambatan on the way balik. Air Soya amat bagus untuk bayi kerana mengandungi protein. Ada orang kata, kalau nak anak jadi cerdik, putih serta cantik, minum air soya. Ni orang kata... Yang pastinya bagus untuk ibu2 mengandung.

Macam orang lain jugak, ibu lalui hari2 yang penuh bermakna ini dengan sepenuh hati n tabah dalam apa jua keadaan. Bila dah berbadan dua, keyakinan n keberanian tu datang dengan sendirinya tau. Masa tu ibu cukup bersemangat untuk melakukan apa jua kerja dalam mengejar erti hidup yang sebenar. ‘Anak’ adalah pembakar semangat semua ibu2. Betul tak kawan2?  

Sebenarnya sempena hari bapa ni, ibu nak  ucapkan selamat hari bapa kepada semua bapa2 di dunia ini. Pengorbanan seorang bapa sejati tak terbeli dengan segala apa yang ada di muka bumi ini.

Selamat Hari Bapa

Pesan Si Tua

Last week, ibu ada pinjam Majalah Mustika dengan kawan ayah, but tak sempat nak baca lagi, so... Semalam, lepas je Big Al tidur, ibu adalah baca sikit. Jom ibu kongsi sikit artikel yang ibu suka ni.. ibu pendekkan cerita ye..

Ada seorang tua sakit tenat n diberitahu oleh doktor yang beliau sudah kesuntukan masa. So, dia panggil isteri n 2 orang anak lelakinya. Lantas dia berpesan supaya menjaga perniagaannya bila dia sudah tiada kelak. Dia berpesan “Anak2 ayah.. bila ayah tiada nanti, kamu amalkan 2 pesanan ayah ni.. Pertama - Jangan menagih hutang dengan orang yang berhutang. Kedua-Jangan benarkan dirimu terkena matahari bila pergi dan balik dari kedai”.

Lepas je lelaki tua tu meninggal, perniagaan diambil alih oleh anak2. Yang anehnya setahun kemudian Si abang berjaya n sebaliknya Si adik jatuh merundum. Suatu petang, si ibu berjumpa dengan anak2nya n bertanya tentang perniagaan mereka. Maka, Si adik terus mengeluh dan Si abang tersenyum. Si ibu pun bertanya pada Si adik,“kamu tak ikut apa yang ayah pesan?” Si adik menjawab “Ikut mak, saya tak menagih hutang, tapi mereka tak bayar. Saya juga terpaksa bayar tambang beca supaya tak kena hujan”. Kata Si adik dalam sebak n kecewa.

Lalu Si ibu bertanya pada Si abang “Kamu pula?” Si abang jawab “Ayah kata jangan minta hutang, jadi saya berniaga secara TUNAI. Hasilnya semua berjalan lancar. Saya pergi kerja sebelum MATAHRI TERBIT, dan balik setelah MATAHARI TERBENAM supaya tidak terkena cahaya matahari. Sekarang perniagan saya maju. Pelanggan bertambah sebab kedai saya paling awal buka dan ditutup paling lewat. Ayah memang bijak!” Kata Si abang tanda berterima kasih atas pesanan ayahnya.

Kawan2 sekelian, orang tua adalah yang tinggi akalnya. Mereka sering menguji kita. Tetapi orang muda sering melihat pada satu lapis permukaan sahaja. Orang muda yang berjaya adalah mereka yang bijak membaca ketinggian akal mereka, juga sentiasa mendengar nasihat orang tua.

OMG I'm Pregnant


Malam sebelum pergi check-up, ibu muntah tak henti2. Ibu suruh ayah ambilkan bekas untuk tadah, tapi rupa2nya ayah tak boleh tengok orang muntah, nanti dia turut sama. Terpaksalah ibu berjiwang sendirian. Ayah kesian jugak tengok ibu, tapi dah nak buat cam mana. Nanti tak pasal2 dua2 yang ehemm....

Tomorrow, tanggal 10 JULY 2005, pagi2 lagi ibu keluar untuk check-up, faham2 jelah.. Excited lah katakan. Sebelum pergi hospital kitorang pergi ambil Chia It Meng kat Airport n hantar dia ke hotel. After that, we went to the hospital. Sampai je kat hospital, punyalah ramai orang menunggu. So, ibu pun kena tunggulah jugak lah. Nilah masalah kalau pergi hospital, kalau pergi pagi, petang baru boleh balik. Lambat sangat, jadi ayah pergi kerja dulu.  

Selesai je check-up, punyalah suka hati bila tengok kertas makmal yang diorang bagi tertulis kat belakang tu URINE PREGNANCY TEST : POSITIVE (Ibu masih simpan kertas tu) Walaupun tak faham maksud isi kandungannya, still make be happy. Lepas tu kena masuk bilik doctor semula, masa tulah baru doctor terangkan n dapati ibu mengandungkan My First Son. Rupa-rupanya dah 2bulan lebih.

Apa lagi ibu, terus call ayah suruh datang ambil ibu. Ayah parking depan pintu hospital. Masa tu ibu saje je nak test ayah, ibu buat muka sedih sangat konon2nya tak dapat berita gembira. Lepas masuk je dalam kereta, SURPRISE !!!!!!!!

Masa tu, ibu tengok muka ayah kamain berseri2 lagi bila tahu berita gembira ni.. Senyum sampai ke telinga. Maknanya Usaha kami selama ini tak sia... Terbalas jua akhirnya.. Syukur tak Terhingga ku panjatkan Padamu Ya Allah.. kerana engkau memakbulkan doa kami.  
THANK YOU VERY MUCH
  THANK YOU ALLAH....

Onak Duri Dalam Rumah Tangga


First melangkah ke alam perkahwinan mestilah tak biasa lagi kan.. macam2 dalam kepala... aku kena buat apa hah? Macam mana nak mula? Nak masak apa? Masa tu masak pun tak pandai sangat.. buat puding n kuih sikit2 tahulah, tapi lauk tak pandai.. Nasib baik ibu ayah yang ajar semuanye. Boleh kata dalam seminggu dua lepas kahwin tu still rasa berdebar.. yelah, kita tak pandai lagi selok belok berumah tangga kan? Kawan2 pun mesti macam tu jugak kan? Lama2 ok lah.. orang kata bila kita dah serasi dengan suasana n persekitaran kita, insyaallah segala berjalan dengan baik.

Ketika inilah saat2 manis banyak berlaku. Biasalah mula2 kahwin lah katakan... J
Semua orang pun akan merasai semua ni.. Apabila dah berkahwin semestinya setiap pasangan mahukan cahaya mata. Begitu juga dengan ibu.. alhamdulillah, penantian kami tak sia2. Selepas  beberapa bulan kami diijabkabulakan, ibu telah disahkan hamil First Son. Gembiranya hati tak terkata... ibu memang ingat ibu tak dapat memberikan zuriat pada ayah sebab mengikut kata Doctor ibu kemungkinan tak dapat hamil. Sebenarnya sebelum kahwin ibu banyak penyakit, Magrainlah, Buasir (dah teruk), Sakit2 Sendi lah (masa tu gemuk : 89kg), Darah Tinggi lah ( last belum kahwin 150/80 ) sebelum tu tinggi lagi lah.. dan yang paling teruk sekali datang bulan tak teratur ( setahun 2x). Tu yang doctor cakap tak ada harapan nak dapat anak tu...

Masa tu ayah bagi ibu makan Nutrilite selama 2bulan ikut program ayah sendiri. Ayah memang pakar bab-bab perempuan ni. Ayah paksa ibu makan Vitamin, minum air buah2 yang di kisar dengan vitamin n tak minum air manis 2bulan. Untuk memperbaiki kitaran datang bulan ibu, ayah bagi makan EPO supaya darah berkitar dengan baik.. Alhamdulillah.. ALLAH punya kuasa. Selepas melelepasi tempoh 2bulan, semua penyakit ibu dah tiada lagi. Setiap kali check-up pregnankan abang darah tinggi ibu dah tiada n sampai sekarang maintain. Itulah yang dapat mengandungkan abang dan yang lain2. tanpa sebarang masalah tu. Syukur, rezeki tuhan bagi. Tuah anak tu...
 
Semuanya berjalan dengan lancar... Tetapi hidup ini tidak lengkap tanpa ujian dari yang maha esa.. Hidup berkeluarga kekadang mesti ada bit of problem. Sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri. Cuma kita harus pandai mengatasinya.... PARA IBU PASTI BOLEH !!! Semangat gitu... Don’t give-up!!!

There was an error in this gadget